Predstavnik Kuomintanga sastaje se sa Sji Ðinpingom

U saopštenju koje je pustila kancelarija tajvanskog predsednika Ma Jing Ðeua kaže se da će tokom posete Vua biti "razmotren razvoj odnosa preko Tajvanskog moreuza u poslednjih pet godina" i takođe "određen pravac odnosa u budućnosti"

  • 0

Predstavnik vladajuće tajvanske partije Kuomintang sastaće se ove nedelje sa kineskim predsednikom Sji Ðinpingom, na prvom zvaničnom sastanku predstavnika dveju partija od kada je Sji preuzeo dužnost generalnog sekretara KP Kine, saopštili su danas zvaničnici.

Planirana poseta dolazi u vreme kada Tajpej i Peking rade na razmeni oficira za vezu, na šta se gleda kao na ključni korak Tajvana da normalizuje veze s nekadašnjim ljutim protivnikom preko Tajvanskog moreuza.

Počasni predsednik partije Kuomintang sastaće se sa Sjiem u Pekingu u četvrtak, saopštila je njegova partija.

U saopštenju koje je pustila kancelarija tajvanskog predsednika Ma Jing Ðeua kaže se da će tokom posete Vua biti "razmotren razvoj odnosa preko Tajvanskog moreuza u poslednjih pet godina" i takođe "određen pravac odnosa u budućnosti", preneo je AFP.

Kina smatra Tajvan svojom teritorijom koju očekuje ujedinjenje s maticom, iako je na ostrvu formirana lokalna vlast još od kraja civilnog rata 1949. godine kada su komunističke snage porazile režim Čang Kajšeka. Da bi izbegle sugestije o priznavanju tajvanske samouprave, kineske vlasti više vole da održavaju sastanke na partijskom nivou sa Kuomintangom.

Tenzije između Tajpeja i Pekinga dramatično su smanjene dolaskom na vlast predsednika Ma 2008. godine koji je uspostavio trgovinske i turističke veze s maticom. Ma je reizabran januara 2012. godine. Ostrvo je otvorilo direktne vazdušne linije s kopnom i zaključilo 18 sporazuma, od saradnje u bankarstvu do borbe protiv kriminala.

Istorijski ugovor o trgovinskoj razmeni potpisan je 2010. godine.

Šef tajvanske kancelarije za poslove s maticom rekao je u aprilu da će glavni zadatak u naredne dve godine biti razmena oficira za vezu. Vang Ju Ši je rekao da veruje da će kancelarije biti otvorene pre kraja 2014. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA