Merkelova traži objašnjenje od Obame zbog špijuniranja na internetu!

Nemačka kancelarka Angela Merkel će o internet špijuniranju razgovarati s američkim predsednikom Barakom Obamom, prilikom njegove posete Berlinu sledeće sedmice, javio je AP

  • 5

Za vreme trans-atlantskog ministarskog sastanka u Dablinu, koji počinje u četvrtak, zvaničnici Evropske unije tražiće od svojih američkih kolega razjašnjenje o internet špijuniranju koje sprovodi američka vlada.

Nemačka kancelarka Angela Merkel će o internet špijuniranju razgovarati  s američkim predsednikom Barakom Obamom, prilikom njegove posete Berlinu sledeće sedmice, javio je AP.

Evropska komisija je saopštila danas da je zabrinuta zbog posledica takvih programa po privatnost građana Evropske unije. Komisija je navela da je komesar pravde EU Vivijen Reding, o globalnom problemu koji se tiču privatnih podataka već razgovarala u aprilu sa svojim američkim kolegama.

- Ovaj slučaj pokazuje da precizan zakonski okvir zaštite ličnih podataka nije luksuz niti ograničavanje slobode, već osnovno ljudsko pravo - rekla je Reding.

Već duže vreme, EU i SAD razgovaraju o zaštiti podataka, u okviru pregovora o pravnoj i policijskoj saradnji. Bilo koje pitanje koje se tiče nacionalne bezbednosti ostaje u domenu svake članice EU pojedinačno, dok se o zaštiti podataka pregovara na nivou bloka zemalja, navodi AP.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke je navelo da je u kontaktu s američkim vlastima od kojih traži razjašnjenje detalja i da traži da utvrdi da li je bilo kršenja bilo kakvih prava nemačkih građana, nakon izveštaja od prošle sedmice da američka vlada sprovodi internet špijuniranje. Neke detalje o tome otkrio je nekadašnji službenik Centralne obaveštajne agencije (CIA).

Dvadesetdevetogodišnji Amerikanac Edvard Snouden, koji je radio za privatnu firmu angažovanu od američke Nacionalne bezbednosne agencije, javno je preko lista "Gardijan" saopštio da je on medijima dostavio podatke o internet špijuniranju koje sprovodi američka vlada.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA