Klozetske šolje u znak protesta zbog krize na Kipru!

Dvadesetak gipsanih klozetskih šolja ispred Centralne banke u Nikoziji, s preda izgledaju kao toaleti, a pozadi kao nadgrobni spomenici, poruka su umetnika Andreasa Efstatiua

  • 1

Kiparski umetnik Andreas Efstatiu postavio je danas neobičnu instalaciju ispred Centralne banke u Nikoziji  dvadesetak gipsanih klozetskih šolja − u znak protesta protiv ekonomske i finansijske krize koja potresa njegovu zemlju.

- Ovom umetničkom instalacijom na vizuelan način skrećem pažnju na sve loše stvari koje su se dogodile Kipru - kazao je umetnik u izjavi za kiparsku novinsku agenciju CNA.

"Simbolična manifestacija" ukazuje na patnje kiparskog naroda od početka operacije EU, u kojoj su spasavali Kipar od krize, objasnio je Efstatiu.

Gipsane skulpture s preda izgledaju kao toaleti, a pozadi kao nadgrobni spomenici, naveo je 49-godišnji umetnik.

- Mislim da će ljudi koji budu prolazili ispred Centralne banke kada budu videli ovaj red klozetskih šolja razumeti poruku i razmisliti o tome šta se dogodilo u zemlji da bi se našla u ovoj situaciji - dodao je on.

Na ivici bankrotstva, Kipar je bio primoran da prihvati plan spasavanja Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda koji predviđa drakonske uslove, posebno za bankarski sektor.

Kipar se danas suočava sa nedostatkom kredita, stopom nezaposlenosti od 15 odsto i skoro dvocifrenom recesijom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA