ZUBIN MEHTA NA KOLARCU: Patrijarh klasike sa Beogradskom filharmonijom (FOTO)

Nakon izvođenja dela Franca Šuberta i Igora Stravinskog pod dirigentskom palicom slavnog dirigenta, usledila je donatorska večera na kojoj su prikupljana sredstva za prvu turmeju Beogradske filharmonije po SAD

  • 0

Beogradska filharmonija pod upravom slavnog dirigenta Zubina Mehte održala je večeras koncert u prepunoj velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

Na koncertu, koji je samo na 10-ak minuta bio otvoren za pripadnike medija, i donatorskoj večeri, koja je potom usledila, prikupljala su se sredstva za prvu američku turneju Beogradske filharmonije koja je planirana na jesen sledeće godine.

Ovo je peti put u novom milenijumu da Mehta, čije ime nosi i Fondacija Beogradske filharmonije, predvodi beogradski orkestar, a na programu su bila dela Franca Šuberta Uvertira za Rozamundu i 8. simfonija i Igora Stravinskog Posvećenje proleća.

Pre početka koncerta prisutnima se obratio direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac koji je rekao da se ovim koncertom "ispisuje nova stranica u istoriji filharmonije".

On je najavio da će sledeći koncert kojim BF završava sezonu biti održan u petak i da će tada biti saopšteno koliko je "uspešan bio korak ka snu Filharmonije da ode na turneju po SAD".

Čim je slavni dirigent, jedini iz sveta klasične muzike koji ima zvezdu na holivudskom Bulevaru slavnih i koji je dobitnik mnogih prestižnih priznanja, Mehta izašao na scenu usledio je jak i dug aplauz, kao i nakon svake izvedene kompozicije.

Koncertu su prisustvovale mnoge ličnosti iz političkog, kulturnog, javnog života, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Mehtin odnos prema Beogradskoj filharmoniji je poseban. Prvi put je stao pred taj orkestar pre 55 godina, takođe u Kolarčevoj zadužbini, i od tada se uvek rado vraća u srpsku prestonicu kad god mu to brojne obaveze dozvole.

- Voleo bih da mogu češće da dolazim. Ovde vlada odlična atmosfera i muzičari su uvek spremni na saradnju - rekao je Mehta na jučerašnjoj probi, dok ga članovi Filharmonije doživljavaju kao "patrijarha klasične muzike današnjice", izvanrednog umetnika, koji bez mnogo reči, pokretima govori sve, zbog čega uživaju, rade u opuštenoj atmosferi i za kratko vreme dolaze do dobrog rezultata.

Dirigent koji nosi sav šarm svoje rodne zemlje Indije, prošlog meseca je napunio 77 godina. Obeležio je 50 godina rada sa Bečkom, Berlinskom, Losanđeleskom i Izraelskom filharmonijom čiji je doživotni muzički direktor. Na čelu Njujorške filharmonije Mehta je proveo 13 godina, najduže u istoriji tog orekstra.

Poslednji put u Beogradu je dirigovao 2010. godine i posle koncerta se obratio publici: "Imam jedan san, a to je da ovaj divni orkestar dobije novu salu, jer vi ni ne slutite kako bi oni tek sjajno zvučali u novoj dvorani, koju zaslužuju".

Ovoga puta Mehta je poželeo muzičarima Beogradske filharmonije sve najbolje na turneji po SAD, kojom, po sopstvenoj oceni, započinju novo poglavlje u istoriji orkestra dugoj 90 godina.

- Ako budem tamo, aplaudiraću vam - poručio je na probi priznati dirigent.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA