ČAČAK: Pronađena grobnica stara 4.000 godina!

Arheolog Narodnog muzeja u Čačku Katarina Dmitrović rekla je da je reč o grobnici nekog istaknutog pripadnika plemenske aristrokratije iz ranog bronzanog doba

  • 3

Na lokalitetu Dubac u Jančićima kod Čačka, gde su vršena arheološka iskopavanja, pronađena je humka stara preko 4.000 godina za koju se pretpostavlja da je bila napravljena za nekog plemenskog prvaka iz perioda ranog bronzanog doba.

Prema rečima kustosa i arheologa Narodnog muzeja u Čačku Katarine Dmitrović, u sklopu završnog iskopavanja za ovu godinu, jedno od značajnijih nalazišta je Dubac u Jančićima, na kome se nalaze brojni tumuli. Naime, to su oblici praistorijskih grobnica, koji imaju oblik niske kupe, zidane kamenom ili zemljom.

- Grob spaljenog pokojnika koji je pronađen zidan je, verovatno, dugo i time je bio uposlen veliki broj ljudi, obzirom na visinu i veličinu kamena koji je korišćen - rekla je Dmitrović Tanjugu, ističući da humka pripada nekom istaknutom pripadniku plemenske aristokratije iz ranog bronzanog doba.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    12. jun 2013 | 04:05

    ћале од кркобабића

  • Legionar

    12. jun 2013 | 11:11

    Koji bre crni Cacak to neka pripizdina,ja sam Cacanin a to selo ne znam ni gde je.Pre par godina su isto nesto u centru iskopali pa rekli da je iz doba rimljana,kad ono podrum nekog cice

  • Za Rusiju

    12. jun 2013 | 08:42

    Hahaha nisi normalan!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA