Mire se Obrenovići i Karađorđevići?

Dostarešina Krunskog saveta dinastije Obrenović Vidan Bogdanović rekao je da je dolazak Karađorđevića povodom obeležavanja 110 godina od smrti kraljevskog para Obrenović korak napred ka pomirenju dve kraljevske porodice

  • 3

Krunski savet dinastije Obrenović pozdravio je dolazak Aleksandra i Katarine Karađorđević na grob kralja Aleksandra i kraljice Drage, i pozvao ih na pomirenje.

U saopštenju Krunskog saveta dinastije Obrenović navodi se da su vence i cveće na grob ubijenog kraljevskog para položili i potomci dinastije Obrenović.

Dostarešina Krunskog saveta dinastije Obrenović Vidan Bogdanović rekao je da je dolazak Karađorđevića povodom obeležavanja 110 godina od smrti kraljevskog para Obrenović korak napred za pomirenje dve kraljevske porodice.

On je pozvao predstavnike dinastije Karađorđevića da zajedno otpočnu proces pomirenja.

Kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga ubijeni su u Beogradu u Majskom prevratu, 29. maja 1903. godine, odnosno 11. juna po sada važećem kalendaru.

Oni su prvo sahranjeni u staroj Crkvi Svetog Marka, koja je porušena tokom Drugog svetskog rata, da bi njihovi zemni ostaci bili kasnije preneti u kriptu novoizgrađene Crkve Svetog Marka, gde su i danas.

Dve nedelje posle ubistva, Ustavotvorna skupština i Senat izabrali su za kralja Srbije princa Petra Karađorđevića, pradedu princa Aleksandra. Kralj Petar je krunisan je 21. septembra 1904. godine u Sabornoj crkvi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dddd

    11. jun 2013 | 23:18

    A sta je sa kraljem patkovgrada? Jestevi njemu odali pocast da odglumite kraljeve u cemu vam stari senilni od naroda "ne-izabrani" pomazu da vlast preuzmete? Imal jos neki raspali mrtvak negde da ga uvezete da se lazno legitimisete? Ako nema mozda pozajmite u logorima gde narod umiro dok ste vi gamad guzice i zlato smestili u englesku i osigurali time ponovno ropstvo vaseg naroda

  • Jelena

    12. jun 2013 | 05:32

    sad je dinastija krkobabic...

  • hercegov grad

    12. jun 2013 | 12:47

    misle jos nesta da zdipe od ovog jadnog naroda ,pa ko veli imacemo vece koristi,ako se pomirimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA