Banke uzele 500 stanova u Srbiji

"U ovom trenutku imamo dvadesetak aktiviranih hipoteka, što je prihvatljivo ako se uzme u obzir da je banka plasirala više od 8.000 stambenih kredita", kaže Miroslav Rebić, član IO Sosijete ženeral banke

  • 1

Zbog neplaćanja rata za stambene kredite, banke su u Srbiji do sada oduzele oko 500 kuća i stanova, piše Blic.

Od toga je, prema podacima Nacionalne korporacije, za osam godina prodato svega njih 30. Broj problematičnih stambenih kredita stalno raste, kao i broj oglasa u kojima banke prodaju oduzete nekretnine na javnim licitacijama.

Mada ne postoji tačan podatak o aktiviranim hipotekama u poslednjih nekoliko meseci, na osnovu oglasa koje banke daju jasno je da se taj broj povećava.

Iskustvo pokazuje da su najkritičniji period u otplati kredita peta i sedma godina. Dejan M. iz Beograda jedan je od onih klijenata koji su upravo došli do te kritične godine.

- Moja mesečna rata je oko 220 evra i do pre šest meseci sam je nekako plaćao. Sada se situacija promenila jer sam ostao bez posla i to ne mogu finansijski da izdržim. Banka još nije aktivirala hipoteku, ali će se to desiti ukoliko u međuvremenu ne nađem rešenje, a to znači posao. Srećna okolnost je što, i ako izgubim stan, neću ostati na ulici, već ću se vratiti kod svojih roditelja - objašnjava Dejan problem s kojim se suočio.

Agenti za prodaju nekretnina kažu da kod kupovine stana ili kuće nad kojima je aktivirana hipoteka treba biti oprezan jer nisu neuobičajene situacije da postoji više hipoteka na jednoj nekretnini pa onda prodajna cena ne može da podmiri sve hipoteke.

Da je broj problematičnih stambenih kredita porastao, priznaju i banke.

- U periodu od početka krize došlo je do aktiviranja izvesnog broja hipoteka usled nemogućnosti klijenata da izmire svoje obaveze prema banci. Ipak, govorimo o relativno malom broju građana na nivou čitavog bankarskog sektora, a korisnici stambenih kredita još uvek su najredovnije platiše. U ovom trenutku, beležimo dvadesetak aktiviranih hipoteka, što je, ako uzmemo u obzir da je banka plasirala preko 8.000 stambenih kredita, prihvatljiv broj - kaže Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke.

(Telegraf.rs/ Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lud Zbujen

    12. jun 2013 | 13:14

    Pa ka se drzava stisla nece da daju plate po 2000e pa da ljudi zive nego kako ko dodje na vlast gleda svoju bulju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA