Hrvat izumeo auspuh koji izbacuje kiseonik!

Reč je o ozonatoru izduvnih gasova za koji su ozbiljno interesovanje pokazale neke firme iz Kanade i SAD

  • 7

Iz firme "Institut-Tim" d. o. o., čiji je većinski vlasnik brodski inovator Ivan Jakobović, izašao je još jedan izum koji bi mogao da donese svetu revolucionarnu, do sada teško zamislivu zaštitu od štetnih gasova, a zagađivanje okoline smanji na minimum.

Reč je o ozonatoru izduvnih gasova za koje su ozbiljno interesovanje pokazale neke firme iz Kanade i SAD (njihovi nazivi su za javnost pod velom tajne), a jedna je već preduzela konkretne korake o kojima Jakobović za sada ne želi da govori.

Utvrdili smo da je prilikom merenja na automobilu sa običnim auspuhom i onoga sa ugrađenim ozonskim auspuhom, CO2 kod "ozonca" manji čak za 45 odsto, a ujedno se proizvodnja kiseonika povećava za nezamislivih 880 odsto!

Standardni auspuh je izbacivao 0,02 odsto kiseonika, a ozonski čak 6,22. I što je zanimljivo, proizvodnja kiseonika je veća što se jače pritiška papučica gasa, a CO2 se smanjuje.

- Kuda nestaje CO2? Pa upravo tamo gde nastaje kiseonik. Zahvaljujući ozonatoru CO2 se pretvara u kiseonik. Evo, stavim usta na izlaz auspuha i udišem kiseonik. Nema više trovanja pomoću auspuha – smeška se Jakobović.

Testiranja su zapanjila Kanađane i Amerikance koji su odmah reagovali i odneli eksperimentalne primerke na dodatna proveravanja.

Uređaj je već viđen na izložbama u Moskvi i SAD, a smanjivanje CO2 za 45 odsto njihove stručnjake je oduševilo, ako se zna da se svako smanjenje od nekoliko promila do sada tumačilo izuzetnim uspehom.

- Bez obzira na sklopljene ugovore, voleo bih da je to ostalo kod nas jer oni će nam takve uređaje prodavati. Pomoću takvih auspuha verovatno će biti postavljeni i novi standardi kako za automobile, tako i ostale zagađivače – kaže Jakobović.

-  Slušam ove rasprave o zagađenju vazduha iz rafinerija. Pa to može jednostavno da se reši. Ako Rusi ne žele da ugrade takav uređaj u bosansku rafineriju, što celokupno rešava problem zagađenja kako u BiH, tako i u Slavonskom Brodu, mi možemo da sagradimo pedesetak panela koji će usisavati zagađenja i izbacivati kiseonik. Međutim, niko se nije javio ni iz Siska ni iz Bosanskog Broda, a ja sam spreman da dam svu tehničku potporu - tvrdi brodski inovator koji će svojim izumom najverovatnije napraviti revolucionarne promene pre svega  u automobilskoj industriji.

(Telegraf.rs / Izvor: slobodnadalmacija.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mea pervitas

    12. jun 2013 | 13:29

    E dobri i pametni covece,pa zar ne znas da to mocnike ne zanima.Ne zanima ih nista sto je dobro za covecanstvo niti sto je lepo,niti sto je zdravo.Ma sta ja tu pricam kad vecina ne mari.Samo se nerviram.

  • Bunar

    12. jun 2013 | 13:36

    Ako je ovo istina, onda svaka čast.

  • Duka

    12. jun 2013 | 13:33

    Bravo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA