EKONOMISTI: Dinar će još padati jer je precenjen!

Stručnjaci tvrde da guverner NBS Jorgovanka Tabaković nije u pravu da su MMF i Fiskalni savet izjavama o stanju državne kase oborili dinar

  • 3

Ocene guvernera NBS Jorgovanke Tabaković da su MMF i Fiskalni savet oborili dinar svojim izjavama o stanju državnog budžeta, prema mišljenju ekonomista ne stoje. Stručnjaci tvrde da domaća valuta mora da slabi jer je precenjena.

Tabaković je došla do zaključka da su za oscilacije kursa i slabljenje dinara za tri odsto odgovorni u MMF-u "koji je izdao zdravstveni karton i izneo ni malo vedre ocene o budžetskom deficitu Srbije".

Ona je istakla primedbu i na ocene Fiskalnog saveta koji je objavio da je Srbija pred bankrotom što je doprinelo da, kako je rekla, "plašljivi kapital odleprša iz Srbije".

- Sve što najavljuje umanjenje kreditnog rejtinga, doprineće da vruć kapital ode iz Srbije i to je izazvalo pojačan pritisak na kurs. Rastu kursa su  doprinele i objave investitorskih kompanija koje su savetovale izlazak iz državnih hartija Srbije, očekujući izbore i mere štednje, čemu su doprinele i izjave zvaničnika - smatra Tabaković.

Guvernerka je rekla da će kretanje kursa u budućnosti zavisiti od stabilnosti uslova poslovanja za dolazak stranih direktnih investicija na tržište Srbije, a da su "odmerene izjave" ono što je potrebno da bi kapital ostao".

Međutim, član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković ocenio je da pad vrednost dinara nisu izazvale negativne ocene tog saveta i MMF-a, već spori i neusalgašeni potezi Vlade Srbije oko mera štednje.

- Po svoj prilici to što Vlada nije brzo i usalgašeno izašla sa programom mera, delovalo je kao još jedan negativan pokazatelj i kurs je tek tada počeo da raste. Ono što je očigledno je da investitori nisu reagovali odmah nakon negativnih ocena MMF-a i Fiskalnog saveta, već desetak i više dana kasnije - odgovorio je Vučković.

On je istakao da je Fiskalni savet i prethodne dve godine upozravao da su javne finansije na neodrživoj putanji, ali je finasijsko tržište bilo mirno.

Potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević kaže za Telegraf da je stabilnost domaće valute postizana veštačkom prodajom deviza iz zaduživanja.

- Ne postoji stabilan kurs evra bez stabilne izvozne privrede. I samo je bilo pitanje kada će dinar početi da slabi jer je to bilo neminovno. Domaća valuta i treba da slabi jer je precenjena - kaže Knežević.

Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže za Telegraf.rs da izjave guvernera NBS "ne piju vodu" jer su i MMF i strani investitori znali kakvo je stanje srpske državne kase, i da do tih podataka nije teško doći.

- Sve to samo pokazuje da Jorgovanka Tabaković radi isto ono što su radili i njeni prethodnici Jelašić i Šoškić, i da nije stvar do guvernera nego do toga kakav je makroekonomski  režim - smatra Stevanović.

On zaključuje da rad aktuelnog guvernera u stvari pokazuje da bi ona mogla malo da poradi na izjavama koje daje.

- Ukoliko sutra prodamo "Telekom" imaćemo devizni priliv i domaća valuta će ojačati. Ali ako se to ne desi, ili ne bude nekih drugih stranih ulaganja, za očekivati je da dinar i dalje pada.

U Narodnoj banci Srbije nisu želeli da odgovore na pitanja Telegrafa šta će NBS preduzeti i šta savetuju građanima da sada urade.

- Guvernerka je na tu temu davala izjave. Novo nemamo šta da dodamo - kažu za Telegraf u NBS.

(N. S.)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ekipica ns

    12. jun 2013 | 20:10

    JorgoBANKA je osipala drvlje i kamenje na prethodne guvernere, i sada je u istoj situaciji.Samo je dokazala da ne zna nista o ekonomiji.

  • roamer

    13. jun 2013 | 07:18

    Mislite da ovi sadasnji neznaju nista o ekonomiji Dali predhodni su znali vise nesto ? Osim da rade na stetu drzave i gradjana ali u njihov korist dobro su se snalazili.

  • JNA*

    12. jun 2013 | 21:50

    Stevanoviću svaka čast. Jooooojjjj Srbijo!! Kakva Evropa???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA