Prosvetari protestovali ispred Vlade: Otkazi i zatvaranje škola vode u propast Srbije

Sindikati traže da se reguliše član o štrajku, da bude 25 đaka u odeljenju, obavezno srednje obrazovanje i da se finansiranje po učeniku odloži do 2020. godine

  • 0

Nekoliko stotina članova Unije sindikata prosvetnih radnika održali su u Beogradu, ispred zgrade Ministarstva prosvete Srbije, dvočasovni protest zbog predloženih zakonskih rešenja u oblasti obrazovanja.

Sindikati traže da se reguliše član o štrajku, da bude 25 đaka u odeljenju, obavezno srednje obrazovanje i da se finansiranje po učeniku odloži do 2020. godine.

Predsednik Unije Dragan Matijević poručio je ministru prosvete Žarku Obradoviću da je pre 180 godina Crkva naredila da svako selo osnuje svoju školu, što predstavlja početak moderene Srbije.

- Sada se donosi odluka da se zatvaraju škole i otpuste profesori, pa posle 180 godina prisustvujemo onom što se zove propast Srbije - rekao je Matijević.

On je poslanicima Skupštine Srbije, gde je juče počela rasprava o setu zakona o obrazovanju, poručio da oni čuvaju dostojanstvo parlamenta, ali da moraju da čuvaju i "ono što se zove elementarna pamet".

Usvojena Strategija o obrazovanju do 2020. godine predviđa da u odeljenju bude 25 učenika i obavezno srednje obrazovanje, dok je novim odredbama predloženo 30 učenika u odeljenju i da srednje obrazovanje bude neobavezno.

- Molim vas, nemojte sebi dozvoliti da vas neko ubedi da prvo glasate da svako odeljenje ima 25 učenika, a srednje obrazovanje bude obavezno, a posle šest meseci broj učenika bude 30, a srednje obrazovanje neobavezno. To nije demokratija, to je šizofrenija - poručio je Matijević poslanicima.

Protestuju predstavnici Unije iz 23 grada. Neki od njih su nosili slike Žarka Obradovića i Dositeja Obradovića, a ispod slike Dositeja Obradovića pisalo je "DA", a ispod slike ministra "NE".

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA