SMEDEREVO: Obolelo 60 učenika od kju groznice

Epidemija je proglašena u Tekstilno-tehnološkoj i poljoprivrednoj školi “Đurađ Branković”, a pretpostavlja se da su se učenici zarazili tokom prakse na školskoj ekonomiji

  • 0

U Tekstilno-tehnološkoj i poljoprivrednoj školi “Đurađ Branković” u Smederevu, proglašena je epidemija "kju groznice", jer je od nje obolelo čak 60 učenika.

Početkom maja prvi simptomi primećeni su kod šestoro učenika, da bi se do danas broj obolelih uvećao deset puta. Pošto je reč mahom o učenicima veterinarskog smera, ali i o njihovim roditeljima i nastavnicima, sumnja se da su se zarazili tokom stručne prakse na školskoj ekonomiji, gde su dolazili u dodir sa životinjama koje prenose virus kju groznice.

Ipak, tačan uzrok oboljevanja znaće se nakon što stignu rezultati Veterinarskog specijalističkog instituta u Požarevcu. Zbog velikog broja obolelih đaka, škola “Despot Đurađ” do daljnjeg je obustavila obavljanje prakse na ekonomiji, koja se nalazi na imanju u blizini Ekonomsko-trgovinske škole, u naselju Papazovac.

- Nema razloga za paniku, jer se kju groznica povremeno javlja u Srbiji, najčećše u Vojvodini. Bitno je da se bolest na vreme otkrije, jer je tada lakše i brže njeno izlečenje - kažu u Zavodu za javno zdravlje Požarevac, nadležnom za Braničevski i Podunavski okrug.

Prvi simptomi kju groznice slični su simptomima gripa, jer se javljaju malaksalost, povišena temperatura, znojenje i bolovi u zglobovima. U daljem toku bolesti, mogu da nastupe zapaljenje pluća i srčani problemi. Kju groznicu, koja se najčešće javlja u stočarskim područjima, izaziva veoma otporna bakterija coxiella burneti, koja mesecima može da preživljava u vuni, mesu i mleku zaraženih životinja.

(D. K. )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA