Opasne antibebi pilule u slobodnoj prodaji u Srbiji

Iako je kompanija "Bajer" u SAD više puta tužena zbog tableta koje su, navodno, smrtonosne, u Srbiji je isti lek moguće kupiti bez recepta i bez upozorenja o štetnosti

  • 0

Pilule za kontracepciju kompanije "Bajer Srbija" - "jaz" i "jasmin" - koje su ubile 23 žene u Kanadi, u Srbiji se još uvek slobodno prodaju.

Kako pišu "Naše novine", tablete koje su podigle veliku medijsku prašinu u svetu, u Srbiji se prodaju bez recepta i bez upozorenja Agencije za lekove i medicinska sredstva.

- Znamo o čemu se radi, ali mi nismo dobili nikakvo obaveštenje od Agencije za lekove i medicinska sredstva, niti od proizvođača da nisu pilule bezbedne za upotrebu i da ih treba povući. Ne možemo to da učinimo na svoju ruku i najbolje bi bilo obratiti se ginekologu za savet - rekli su za ovaj list u jednoj od apoteka.

U Agenciji kažu da pomenuti lekovi sadrže kombinaciju drospirenona i etinilestradiola, zbog kojih postoji rizik od nastanka tromboze pri upotrebi, što je i opisano u karakteristikama i uputstvu za ovaj lek, ali da je učestalost ovih nuspojava retka.

- U Srbiji nije bilo prijavljenih slučajeva sa smrtnim ishodom. Neželjene reakcije nisu bile ozbiljnog karaktera, već glavobolja, povraćanaj, vrtoglavica, bol u grudima, bol u nogama i suv kašalj. U prijavljenim slučajevima opisano je ispoljavanje hipertnzije, tromboze, plućne embolije - neželjenih reakcija koje su očekivane pri primeni kombinacije drospirenona i etinilestradiola. Ishod zabeleženih neželjenih reakcija najčešće je bio oproavak - kažu u ALIMS-u.

I dok su ove tablete u Srbiji dostupne svima, "Bajer" je u SAD već isplatio više od milijardu dolara odštete ženama koje su ih tužile zbog narušenog zdravlja.

(Telegraf.rs / Izvor: Naše novine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA