Iz Robnih rezervi nestalo 78.000 tona žita - šteta 20 miliona evra!

Vanredna radna grupa za utvrđivanje stanja zaliha utvrdila je da u 17 silosa uopšte nema pšenice i kukuruza, a šteta je procenjena na 20 miliona evra

  • 3

Vanredna radna grupa za utvrđivanje stanja zaliha utvrdila je da u 17 silosa uopšte nema pšenice i kukuruza, a šteta je procenjena na 20 miliona evra!

U 17 silosa, od 77 kontrolisanih, uopšte nema ili nedostaju velike količine pšenice i kukuruza, a procenjena visina štete za državu iznosi oko 20 miliona evra, bilansi su danas završene kontrole stanja kukuruza i pšenice u robnim rezervama.

Radna grupa za vanredno utvrđivanje stanja zaliha pšenice i kukuruza kod ovlašćenih skladištara Republičke direkcije za robne rezerve utvrdila je da iz pomenutih 17 silosa nedostaje oko 46.000 tona merkantilne pšenice i oko 32.000 tona merkantilnog kukuruza.

Podsetimo, ministar Goran Knežević najavio je da su se desile pljačke ogromnih razmera u Robnim rezervama.

Kako je saopšteno iz kabineta potpredsednika Vlade i ministra spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasima Ljajića, u još dva silosa su uočene nepravilnosti u skladištenju.

Radna grupa će naredne nedelje Vladi Srbije predati kompletan izveštaj o svom radu, s predlogom mera koje treba preduzeti, i zatražiće skidanje oznake državne tajne sa podataka o ukupnim količinama kukuruza i pšenice koje se nalaze u robnim rezervama, kako bi se drugi državni organi, pre svega MUP, Tužilaštvo i Poreska uprava obavestili o utvrđenim nepravilnostima i razmerama pričinjene štete i preduzeli mere iz njihove nadležnosti, navodi se u saopštenju.

- S obzirom na to da je kontrola stanja kukuruza i pšenice u robnim rezervama izvršena na kvalitetan, profesionalan i ozbiljan način, uprkos poteškoćama i rizicima sa kojima se radna grupa susretala, ja ću predožiti da predsednik radne grupe, koji je zaposlen u Tržišnoj inspekciji bude adekvatno nagrađen i unapređen u službi - izjavio je potpredsednik Vlade Rasim Ljajić.

Ministarstvo poljoprivrede navodi da kod 32 skladištara nisu registrovani manjkovi pšenice i kukuruza.

Registrovana su tri slučaja pokušaja obmane komisije, i to u vidu duplih dna u ćelijama silosa. U jednom slučaju je skladištar onemogućio kontrolu uklanjanjem merdevine na silosima, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Kod 26 skladištara je neophodno uraditi dodatne provere, jer je registrovan promet robe u periodu obavljanja kontrole, što onemogućava konačan zaključak o stanju kvaliteta i kvantiteta robe.

Poljoprivredni inspektori su prisustvovali i sačinjavali zapisnike pri svakoj pojedinačnoj kontroli tokom koje je "Jugoinspekt" doo Beograd vršio poslove merenja i uzimanja uzoraka u silosima.

U Radnoj grupi su, pored predstavnika Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, bili i ljudi iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i iz Republičke direkcije za robne rezerve.

(Telegraf.rs / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Урош

    13. jun 2013 | 17:02

    И требају Амери да нас бомбардују, да нас униште.. Ми сами од себе крадемо, сами себе уништавамо..

  • rale

    13. jun 2013 | 18:53

    Sto jes jes to je uradio ds.

  • Marina Marković

    14. jun 2013 | 12:14

    I eto jos jednog dokaza sta je DS radio dok je bio na vlasti..sad im sve treba preispitati sve racune,i imovinu koju imaju,ako se dokaze kradja lepo im sve oduzeti...za njih je ona stara kletva "Da Bog da imao pa nemao"....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA