MITROVIĆ: Đilasu 50 odsto svih para namenjenih medijima!

- Monopolističkom pozicijom u oblasti reklamne industrije mnogi mediji su postali zavisni od njega. Od dobre volje i raspoloženja gospodina Đilasa zavisi da li će neki medij u Srbiji preživeti ili ne - smatra Mitrović

  • 23

Predsednik "Pink media grupe" Željko Mitrović najavio je da će na zajedničkoj sednici svih upravnih odbora Pinkovih televizija iz regiona večeras najverovatnije biti doneta odluka o prekidu saradnje sa "Dejrekt medijom".

Pored toga, Mitrović najavljuje aktiviranje "penalne politike" zbog neispunjenja obaveza Dajrekt medije prema televiziji Pink u gotovo svim državama, navedeno je u Mitrovićevom saopštenju.

U saopštenju Mitrović kaže "da RTV Pink u kratkom roku ne stiže da obradi sve predmete o nepravilnostima, zloupotrebama i opstrukcijama u gotovo svim gradskim institucijama Beograda".

- Čvrsto obećavam da nijednu od tema nećemo zanemariti, ali se njima možemo baviti tek kad nam gradonačelnik i njegovi pomoćnici otkriju tajnu zbog kojih, kakvih i kolikih razloga na medijskoj sceni Srbije postoje dvostruki, a ponekad i trostruki aršini u prećutkivanju i zataškavanju velikih zloupotreba, bahatog manipuslisanja i kriminalnog otimanja - naglasio je Mitrović.

Prema njegovim rečima, to bi "bilo u redu" da Ðilas to radi sa svojim parama, a "pošto zloupotrebljava novac i sredstva klijenata za tvrdu podelu na podobne i nepodobne medije to se može nazvati najmračnijom i najdubljom krizom u istoriji srpskih medija".

Mitrović kaže da analize govore da samo pedeset posto od sredstava usmerenih ka medijima, stigne do medija, dok preostalih 50 odsto ide Ðilasu. On dodaje da nema prava da se meša u odnose klijenta i agencije, "osim ako sredstva koja se zaustavljaju na Ðilasovoj ''carinarnici'' nisu sredstva koja se upotrebljavju za poslušnost medija".

- Prvi put u istoriji imamo dvostruki pritisak koji je i ekonomski i politički, a sporovodi ga jedan centar - ukazao je Mitrović, ističući da je televizija Pink "podjednako stabilna i sa Đilasom i bez njega".

Mitrović je prethodno optužio Dajrekt mediju da destabiliše medijsko tržište, a potom se, pošto je, kako je naveo, dobio upozorenje od bliskog okruženja gradonačelnika, oglasio izjavom u kojoj je naveo da su mediji u Srbiji "krvarili" zbog Ðilasovog profita, da je država kršila zakone da bi nadoknadila njegove gubitke i da je davao mito da bi zgrnuo milione.

On je prozvao Ðilasa i za "rasipanje i potplaćivanje pojedinih ljudi u najvećim srpskim medijima" kako bi mu "ispod žita davali informacije i obezbeđivali čuvene bartere".

- Trudio sam se da ne pominjem one gubitaše zarad kojih je država, a pod vašim pritiskom, morala da krši zakone i nadoknađuje gubitke. Nisam pominjao Arenu sport koju je Telekom pod vašim pritiskom morao da kupi kršeći bar nekoliko zakona jer, kao što znate, država ne može biti vlasnik medija - rekao je Mitrović i dodao da su višemilionski gubici bili preneti na Telekom kako bi ponovo budžetski novac direktno bio isplaćen privatnim licima.

Mitrovićeve optužbe usledile su pošto je "Kurir", 11. juna, preneo da je Ðilasova firma "Dajrekt medija" 2003. imala prihod od 76 miliona dinara, a to preduzeće je osnova "Multikoma" koji je registrovan 2004. godine, kada je on postao član DS.

Ðilas je na konferenciji za novinare 2. juna dematovao ranije tvrdnje "Kurira" da je iz banke podigao četiri miliona evra i istakao da je objavljivanjem te informacije nastavljena medijska hajka na DS i njene funkcionere.

DAJREKT MEDIJA: KONSULTACIJE O TUŽBI PROTIV MITROVIĆA

Predsednik DS i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas nije u četvrtak bio zainteresovan da lično odgovori na rafalne optužbe gazde "Pinka", a u "Dajrekt mediji" u odbacuju Mitrovićeve optužbe.

- Nije istinita Mitrovićeva tvrdnja da smo od cena zakupa oglasnog prostora uzimali 50 odsto kao proviziju, što se može videti iz javno dostupnih bilansa "Dajrekt medije", na sajtu Agencije za privredne registre. U toku su konsultacije sa pravnim timom u vezi sa tim da li ćemo podneti tužbu protiv gospodina Mitrovića - kaže direktor ove agencije Jovan Stojanović za "Večernje novosti".

On tvrdi i da agencija na čijem čelu nije podmićivala ljude u medijima, zarad većih profita. Dodaje i da nije upoznat sa bilo kakvim prevarama klijenata, a za koje ih optužuje vlasnik "Pinka".

(Telegraf.rs / FoNet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mare

    13. jun 2013 | 19:37

    Kad ti napadaš Đilasa, onda znam da je on upravu! Nismo zaboravili ko si ti i kako si nastao!

  • Bla Bla

    13. jun 2013 | 19:56

    Kako vetar duva, tako i ti...

  • Mustra Bačka

    13. jun 2013 | 19:58

    Ma znala sam da je Mitrović okretan čovek... Zna kad treba da se prikloni jačem, to smo već videli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA