ČEŠKI PREMIJER: Ne podnosim ostavku!

- Ja sam lično uveren da nisam uradio ništa nečasno, kao ni moje kolege. Zato nemam nikakvog razloga da razmišljam o ostavci i padu vlade - rekao je Peter Nečas

  • 0

Češki premijer Peter Nečas je izjavio da ne namerava da podnese ostavku posle policijskih pretresa vladinih prostorija koji prete da razotkriju mrežu korupcije.

Ranije danas, češka policija privela je Janu Nagiovu, šeficu kabineta premijera, u akciji koju je sprovela jedinica za borbu protiv organizovanog kriminala, dok je premijer Nečas sam posetio kancelariju ministra policije Jana Kubice, o čemu nema mnogo detalja.

Kubica je izjavio da je poseta šefa vlade u vezi sa "korakom u krivičnom postupku", javio je danas Rojters.

Najveća opoziciona partija tražila je da Nečas podnese ostavku ako istraga bude utvrdila da u njegovoj vladi postoji korupcija.

Njegova pozicija je već oslabljena pošto nema stabilnu većinu u parlamentu, navodi Rojters.

- Ja sam lično uveren da nisam uradio ništa nečasno, kao ni moje kolege. Zato nemam nikakvog razloga da razmišljam o ostavci i padu vlade - rekao je Nečas novinarima.

Nečasova vlada je već nekoliko puta bila na ivici pada otkako je on izabran na funkciju premijera 2010, podseća Rojters.

Komentarišući privođenje svoje najbliže saradnice Jane Nagiove, Nečas je kazao da ona nije izgubila njegovo poverenje i da ne veruje da je uradila nešto nezakonito.

Češki mediji javili su da je policija od sinoć izvršila nekoliko racija u vladinim kancelarijama i u dva preduzeća, kao i da je odnela veću količinu materijala u kojem bi trebalo da otkrije tragove korupcije.

Češki parlament prekinuo je današnje zasedanje, jer su poslanici zatražili zvanično obaveštenje o najnovijim događajima u vladi.

Predsednik Miloš Zeman najavio je da će se sutra sastati sa Nečasom, Kubicom i delegatom opozicije iz redova socijaldemokrata.

Prema ocenama čeških analitičara pritvaranje bliske saradnice premijera predstavlja ozbiljan udarac za njegovu vladu koja nema stabilnu većinu u parlamentu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA