Ukida se naknada za gradsko građevinsko zemljište

Naknada za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta, prema Zakonu o planiranju i izgradnji, mora se ukinuti do 31. decembra ove godine, od kada će se taj namet naplaćivati kroz porez na imovinu

  • 2

Naknada za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta od 1. januara 2014. godine naplaćivaće se kroz porez na imovinu. Za građane-vlasnike stanova transformacija naknade neće značiti dodatno opterećenje kućnog budžeta, ali će manjak prihoda osetiti lokalne samouprave.

Problem sa naknadom za korišćenje je to što su lokalne samouprave utvrđivale njenu visinu prema sopstvenoj proceni, pa visina naknade od grada do grada varira i do 1.000 puta.

Pomoćnik ministra građevine i urbanizma Aleksandra Damjanić napominje da je jedan od problema i taj što se do sada dešavalo da neke lokalne samouprave naplaćuju i naknadu i porez i na taj način ubiraju dva nameta.

- Do sada smo imali neke loše primere, da su lokalne samouprave naplaćivale i naknadu i porez. Ovim rešenjem to neće biti moguće - rekla je Damjanić.

Ona je dodala da pored ove naknade, postoji i naknada za uređivanje gradskog gtrađevinskog zemljišta. Ta naknada za sada ostaje i to je naknada koju plaća svaki investitor, a služi da izgradi (ili obnovi) komunalne infrastrukture.

- Planira se izmena Zakona o planiranju i izgradnji gde će biti razmotrena i naknada za uređivanje koja bi trebalo da predstavlja stvarni trošak opremanja te opštine. Ovo je bitno, jer je bilo puno loših primera gde su investitori plaćali tu naknadu, a nikakva komunalna infrastruktura nije bila urađena - rekla je pomoćnica ministra Aleksandra Damjanić.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lud Zbujen

    19. jun 2013 | 14:43

    A da ukinete porez na imovinu i sve te daBine

  • zoran

    19. jun 2013 | 21:09

    Sto dozvoljavate da se zida,tamo gde nema komun.optemljenosti parcele.Laz je da su invest.placali komunalije,tamo gde je nema ...ne placaju ni gde je ima..a komoli gde nema..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA