Krivične prijave za odgovorne u aferi žito!

Žitarice su prodavane pred žetvu, kada su najskuplje. Potom se čekalo da se kupe po nižim cenama, i onda su, ponekad, i vraćane u silose. Na razlikama se dobro zarađivalo

  • 0

Malverzacije s krađom žita i kukuruza iz robnih rezervi dobijaju svoj epilog - ugovori sa skladištima u kojima su utvrđene prevare biće raskinuti, a slede i krivične prijave protiv onih koji su učestvovali u ovoj prevari.

Manjkom od oko 80.000 tona žita i kukuruza, koje je nestalo iz robnih rezervi, posle Radne grupe, baviće se i tužilaštvo i Poreska uprava. Konačan izveštaj o malverzacijama u skladištima i silosima biće predat Vladi Srbije.

Prevaru sa žitom i kukuruzom utvrdila je Radna grupa za vanrednu kontrolu stanja zaliha pšenice i kukuruza, koja je zaključila da u čak 17 skladišta pšenice i kukuruza uopšte nije bilo ili su nedostajale velike količine ovih žitarica, a u još dva silosa uočene su nepravilnosti u skladištenju.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević je najavio da će danas biti završen i izveštaj o kontroli skladišta u kojima se drži pšenica i kukuruz iz robnih rezervi.

Ministar trgovine Rasim Ljajić precizirao je da je u kontroli ukupno 77 silosa otkriveno da nedostaje oko 46.000 tona merkantilne pšenice i oko 32.000 tone merkantilnog kukuruza.

- Time je država oštećena za oko 20 miliona evra - naveo je Ljajić.

A šta se u stvari desilo? Robne rezerve su sklopile ugovore sa skladištima da čuvaju žito i pšenicu, a skladišta su za to zauzvrat dobijala naknadu. Da bi mogla da čuvaju žitarice, skladišta su morala da daju bankarsku garanciju ili hipoteku na skladište. Međutim, neki su došli na ideju da je bolje da prodaju žito i kukuruz umesto da ga čuvaju.

Možda i ne čudi takva smelost, jer je država priznala da već 11 godina nije bilo prave kontrole robnih rezervi.

- Zbog toga je i moguće da ova krađa bude mnogo veća i pogubnija po samu državu - naveo je ministar Knežević.

Interesantno da su "lopovi žita" uredno uzimali naknadu od države za čuvanje žitarica iako su ga prodavali.

Kada su inspektori krenuli u proveru, imali su šta da vide.  U jednom od proverenih silosa bio je zavaren ulaz, a kad su na kraju uspeli da uđu, nisu zatekli ni zrno žita. U tom silosu vlasniku je bilo povereno na čuvanje oko 10.000 tona žitarica, a za zakup je država plaćala 10.000 evra mesečno. U nekim silosima pronađeno je duplo dno.

Žitarice su prodavane pred žetvu, kad su najskuplje. Potom se čekalo da se kupe po nižim cenama, i onda su ponekad i vraćane u silose. Na razlikama se dobro zarađivalo.

Nabavka robe iz Robnih rezervi se tretira kao državna tajna, a kako Telegraf saznaje, Vlada će tražiti da bude skinuta ta oznaka kako bi se detaljno utvrdile mahinacije.

(N. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA