Razdužili smo se za 107 miliona evra

Vraćanju dugova države u maju najviše su doprineli isplata stare devizne štednje i otplata dospelih državnih hartija od vrednosti, saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede

  • 3

Javni dug Srbije smanjen je u maju za 107 miliona evra i iznosio je 18,9 milijardi evra, a učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu smanjeno je na 56,3 %.

Razduživanju države u maju najviše su doprineli isplata stare devizne štednje i otplata dospelih državnih hartija od vrednosti, saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede.

Najnoviji podaci pokazuju da je u periodu januar - maj ove godine deficit konsolidovanog računa budžeta iznosio 78,3 milijardi dinara. Istovremeno, deficit republičkog budžeta bio je 96,0 milijardi dinara.

Rezultat konsolidovanog računa kompletne države je bolji u odnosu na republički nivo, s obzirom da je u pojedinim sektorima na konsolidovanom nivou ostvaren suficit.

Najveći suficit u prvih pet meseci ove godine ostvarile su opštine i gradovi, u ukupnom iznosu od 10 milijardi dinara, kao i Republički fond za zdravstveno osiguranje, u iznosu od 7,8 milijardi dinara.

Suficit su ostvarili i Fond za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (0,8 milijardi), AP Vojvodina (2,7 milijardi) i JP "Putevi Srbije" (0,4 milijardi), saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    15. jun 2013 | 10:17

    Kad bi ste vratili od lopova sto su dugi niz gidina pljackali bili bi smo na 0... :)

  • стрептомицин

    15. jun 2013 | 10:45

    Заплените само средства "контроверзним" бизнисменима и можете да изшутирате ММФ из земље. Мада ће се онда догодити "спонтана" револуција јер им треба Србија као економски роб.

  • Nis

    15. jun 2013 | 12:10

    Kakva nula markoni,bili bi u debeli plus

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA