U školama koje prokišnjavaju biće produžen raspust

Zbog velike količine snega na krovovima i zaleđenih oluka voda ulazi u učionice. U Beogradu se sa prokišnjavanjem bori 20 škola, zbog čega se za nastavu opremaju biblioteke i sale za fizičko

  • 0

Načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić izjavio je da nastava u osnovnim i srednjim školama počinje u ponedeljak. Međutim, sutra će biti poznato da li i koje škole neće početi rad zbog prokišnjavanja, nedostatka grejanja i udaljenosti škole u nepristupačnim krajevima. U nekim školama u Beogradu nastava će se umesto u učionicama, odvijati u bibliotekama i fiskulturnim salama.

- Prikupljaju se podaci i sutra će biti poznato koje škole neće početi sa radom, kaže Tmušić.

Preporuku o tome koje škole ne bi trebalo da imaju nastavu od ponedeljka doneće lokalne samouprave.

Pre nekoliko dana, u zgradi Srednje poljoprivredne škole u Bačkoj Topoli voda je natopila zidove i plafone u nekoliko učionica. Zbog nevremena i snega koji se topi sa krova, voda je probila plafone i oštetila učionice. Zbog ovog problema, doveden je u pitanje nastavak redovne nastave od ponedeljka, rekla je direktorka Melinda Kokai Mernjak.

- U cilju saniranja posledice prokišnjavanja i sprečavanja eventualnih većih šteta, organizovana su dežurstava 24 sata, kažu u poljoprivrednoj školi.

Beograd: Časovi u bibliotekama i salama za fizičko

Zamenica gradskog sekretara za obrazovanje Dragica Moro rekla je da u 20 beogradskih škola prokišnjavaju krovovi, ali će do ponedeljka u većini njih problemi biti otklonjeni, pa će nastava moći nesmetano da se obavlja.

- U velikom broju škola nije bilo kontakta vode i električnih instalacija. Verujem da će sve biti sređeno do ponedeljka, jer nećemo dozvoliti da situacija bude nebezbedna za decu, rekla je Moro.

Neke beogradske škole prokišnjavaju zbog velikog gomilanja snega na krovovima i leda koji je zapušio oluke, što je, nakon delimičnog otapanja, dovelo do prokišnjavanja i curenja vode. U osnovnoj školi "Mihailo Petrović Alas" krov je počeo da prokišnjava u ponedeljak, a tokom petka očekuju procenu štete. Na drugom spratu ove škole sliva se voda, a malter je otpao u tri učionice.

- Oluci su sanirani još u ponedeljak, a domar je uklonio sneg sa ravnog krova. Problem je sa kosim delom krova i tu led upravo uklanjaju vatrogasci, rekla je direktora škole Vesna Nedeljković.

Prema njenim rečima, prizemlje i prvi sprat su funkcionalni i tu se održava nastava za najmlađe, dok će nastava za više razrede verovatno biti održavana u fiskulturnoj sali.

U osnovnoj školi "Drinka Pavlović" od osam učionica koje su prokišnjavale, sada je situacija alarmantna u samo dve. Električar koji je proverio instalacije u školi tvrdi da je ona bezbedna za održavanje nastave. Ipak, direktorka škole Milena Bićanin je naložila da se biblioteka i svečana sala škole pretvore u učionice, u kojima će biti nadomešten prostor dve, još uvek mokre učionice.

(Izvor: Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA