Požarevac: Zabrana parkiranja na italijanskom i nemačkom!

Da bi sprečili da im tuđa vozila blokiraju izlaz iz dvorišta, mnogi Požarevljani na svoje kapije postavljaju table sa raznim upozorenjima i pretnjama, pa i na nemačkom i italijanskom jeziku

  • 4

Požarevac je, nakon Subotice, drugi grad u Srbiji po broju automobila, čemu znatno doprinose i vozni parkovi brojnih gastarbajterskih porodica.

Žitelji samog grada i 25 seoskih naselja poseduju čak 35.000 vozila, pa su na mukama kad treba da se parkiraju u Požarevcu, naročito petkom, koji je već decenijama zvanični pijačni dan. Iako u gradu postoji pet zatvorenih parkirališta i oko 30 uličnih, vozači se parkiraju gde ko stigne, najčešće na trotoarima i zelenim površinama.

Da bi sprečili da im tuđa vozila blokiraju izlaz iz dvorišta, mnogi Požarevljani na svoje kapije postavljaju table sa raznim upozorenjima i pretnjama. Vlasnik kuće u Vardarskoj ulici, u centru grada, najverovatnije gastarbajter, ozbiljnost upućivanja upozorenja podigao je na viši, evropski nivo, jer je na kapiju okačio table na italijanskom i nemačkom jeziku. Na gornjoj tabli na italijanskom piše Divieto di sosta (zabranjeno parkiranje), a na donjoj na nemačkom Privatgrundstuck (privatno zemljište) i Parken verboten (zabranjeno parkiranje).

Prilikom odabira ovakvih upozorenja, on se, najverovatnije, rukovodio pretpostavkom da među Požarevljanim preovladavaju poliglote. Za raliku od njega, vlasnik kuće koja se nalazi samo nekoliko stotina metara dalje, u Dositejevoj ulici, nije se zamarao ni stranim, ni maternjim jezikom. On je na običnom parčetu šper-ploče napisao farbom -NE-PARKIAJ, ne mareći za formu, jer mu je upozorenje i bez primene pravopisa jasno i rečito.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    16. jun 2013 | 09:44

    za tvoju informaciju marko ljudi nisu gastarbajteri zive i rade u pozarevcu stanujem blizu njih i znam.na svoju kapiju mogu da stave sta hoce njihova stvar,nego ti pogledaj malo u svoje dvoriste.

  • Montemarko82

    16. jun 2013 | 00:55

    Xa,xa,xa,taj je verovatno jedan od 10000 pozarevljana koji zive i rade u Trstu pa se pokondirio,srpska posla....

  • --Mileta

    16. jun 2013 | 08:53

    Intelegentno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA