PODVIG GODINE: Nikola (14) spasao druga koji je bio u plamenu!

Nikola Ječmenica (14) iz Slatine kod Čačka spasio druga iz odeljenja Marka Ćurčića, koji je počeo da gori dok su spremali uranak pored reke

  • 5

Plamen se odjednom proširio oko logorske kupe granja, zahvatio obe nogavice Marka Ćurčića (14) i dečak je počeo da viče i trči u noć, pogrešno verujući da će mu to doneti spas

Bio je 30. april, devet sati uveče, i đaci OŠ „Branislav Petrović" iz Slatine kod Čačka, dvadeset petoro na broju, okupili su se pored reke spremajući uranak. Kad je Marko počeo da gori nastala je cika, vriska i bežanija, i samo jedan dečak krenuo je za njim,  drug iz VII/2 Nikola Ječmenica (14).

- Nikola mi je skočio na leđa, oborio me i ugasio me – pričao je Marko, sedeći u zavojima na terasi rodne kuće u Mršincima.

Njega je skoro posetio sada njegov najbolji prijatelj Nikola iz susedne Slatine.

- Bio sam na par koraka od Marka, ali sam uspeo da ga stignem posle desetak metara, oborim i ugasim dlanovima. Mene vatra nije opekla – kaže  ovaj hrabri dečak.

Odlični su đaci, drugovi da ne govorimo, i tako će valjda ostati. Čekajući da ih Markova majka Zorica posluži tortom, zajedno nam opisuju šta se, ustvari, zbilo te večeri pod Jelicom.

Neko od dečaka poneo je flašu sa benzinom da bi pomogao logorskoj vatri da se razbukti. Neuko je zamahnuo bocom iznad plamena koji je odmah suknuo u smeru odakle dolazi benzin, i uplašeni dečak nekontrolisano je bacio flašu. Pala je Marku pod noge i plamen je istog trena počeo da se penje uz nogavice.

- Te večeri Marko je smešten u čačansku Bolnicu, a zatim je od 2. do 22. maja lečen na Odeljenju plastične hirugije i opekotina Univerzitetske dečje klinike, u Tiršovoj ulici u Beogradu. Primio je četiri boce krvi, bila sam sve vreme uz njega jer nije mogao da se hrani sam – kaže Zorica Ćurčić.

Njen sin zadobio je opekotine prvog i drugog stepena na obe noge sa zadnje strane, koje su zhvatile 15 procenata telesne površine. Na opečena mesta, postupak je već u toku, biće presađena zdrava koža sa njegovih butina, ali to sad ide svojim putem.

Kosa mu je požutela od ognja, ostao je bez trepavica, ali je stao na noge i još malo pa će početi da živi svoj život kao nekad.

Direktor Osnovne škole u Slatini, Lazar Čikiriz, kaže da je nastavničko veće pohvalilo podvig Nikole Ječmenice.

- Ponosni smo na požrtvovan odnos i drugarstvo ove dvojice učenika – veli on.

(Telegraf.rs/ Izvor: Glas Zapadne Srbije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA