Isporučena prva brojila fabrike EWG

U okviru posete Boru ministar energetike Zorana Mihajlović i ministar rudarstva Milan Bačević obišli su novovotvorenu fabriku EWG, vlasnika Dejana Bodiroge

  • 0

U okviru posete Boru ministar energetike Zorana Mihajlović i ministar rudarstva Milan Bačević obišli su fabriku za proizvodnju mernih instrumenata i aparata za sisteme za daljinsko očitavanje brojila EWG (Electricity Water Gas) vlasnika Dejana Bodiroge, bivšeg košarkaša i reprezentativca.

Novootvorena fabrika zapošljava pedesetak radnika i prva brojila su isporučena domaćem tržištu, a za ovu vrstu proizvoda ima interesovanja i na inostranim tržištima.

- Svakom ministru je zadovoljstvo da dođe u fabriku u kojoj se proizvodi i zapošljavaju ljudi, a što je važno, ima mesta za nove radnike. Sa druge strane, pred Srbijom jeste da menja postojeća brojila i verujem da će, kako zakon nalaže, biti raspisani tenderi. Na taj način će moći da se upravlja potrošnjom, a građani će imati pravilno čitanje brojila - istakla je Zorana Mihajlović.

Elektroprivreda Srbije je po pitanju brojila spremna da u saradnji sa republičkom vladom pomogne razvoju domaće proizvodnje.

- Pitanje zamene brojila je veliki problem Srbije, jer EDB se pojedinačno dovijaju kako da taj problem reše. Jedno od rešenja kako da zamenimo brojila je da se ceo pristup nabavke brojila standardizuje, definišu potrebe i tehnički uslov i da se na isti način ta nabavka obavi u svim elektrodistribucijama - istakao je Aleksandar Obradović, v. d. direktora EPS-a.

Vrednost EWG je osam miliona evra. Kompanija čija delatnost je projektovanje, proizvodnja mernih instrumenata i aparata za sisteme za daljinsko očitavanje brojila i upravljanje potrošnjom električne energije najsavremenija je i najveća u jugoistočnoj Evropi. Poseban značaj ima za lokalnu zajednicu, jer ima mogućnosti da zaposli 1.000 ljudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA