Banke prihvatile rešenje NBS za kredite u švajcarcima

Bankama će trebati vremena da pripreme nove ugovore za otplatu kredita u švajcarskim francima, ali verujem da će taj posao biti završen do 1. avgusta, kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka

  • 1

Upravni odbor Udruženja banaka Srbije (UBS) prihvatio je preporuke Narodne banke Srbije (NBS) o olakšicama za otplatu kredita u švajcarskim francima, izjavio je danas generalni sekretar UBS-a Veroljub Dugalić.

Dugalić je rekao da će u saradnji s NBS u narednih nekoliko dana biti pripremljeno standardizovano rešenje koje će biti preporučeno svim bankama.

- Potrudićemo se da to rešenje u što kraćem roku bude dostupno svim bankama, kako bi mogle da pipreme ugovore sa klijentima - rekao je Dugalić.

On je dodao da će bankama trebati vremena da pripreme nove ugovore za otplatu kredita u švajcarskim francima, ali da je uveren da će taj posao biti završen do 1. avgusta, kao što je i preporučila NBS.

Narodna banka Srbije preporučila je bankama da korisnicima stambenih kredita u švajcarskim francima omoguće da u periodu od tri godine otplaćuju kredit u manjim ratama od prvobitno ugovorenih.

Odluka se prvenstveno odnosi na stambene kredite indeksirane u švajcarskim francima, protivrednosti do 80.000 evra.

Prema informacijama poslovnih banaka, ukupni krediti u švajcarskim francima u Srbiji iznose izmedju 800 i 900 miliona evra.

(Telegraf.rs/ Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • anti antifa

    17. jun 2013 | 18:15

    "Rešenje" je u skladu sa svim ostalim u ovoj "državi"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA