TIMOTI DŽON BAJFORD: Volim što nisam zaboravljen

- Nažalost, danas u ovoj zemlji nema pravih reditelja za dečje emisije. Ima autora koji znaju da pišu za decu, ali realizatori su uglavnom ispod nivoa - rekao je Timoti Džon Bajford

  • 3

Reditelj i scenarista Timoti Džon Bajford, čovek koji je zaslužan za nastanak kultnih emisija za decu "Nevena", Poletarca", "Babinog unučeta", "Nedeljnog zabavnika", "Tragom ptice dodo" kaže da za njega "dobra dečja serija mora da bude porodična serija".

 

- Nažalost, danas u ovoj zemlji nema pravih reditelja za dečje emisije. Ima autora koji znaju da pišu za decu, ali realizatori su uglavnom ispod nivoa -rekao je Bajford u intervjuu za "Glas Srpske".

 

Upravo je 40. rođendan "Nevena" bio povod za snimanje filma o Bajfordu u koprodukciji RTS-a i Studija B, što je za njega velika čast.

 

- Volim što nisam zaboravljen - ističe, i dodaje da "nema nikakve tajne koja je zaslužna za to da njegove serije budu neprolazne i uviek voljene".

 

- Ja sam samo snimao seriju koja je bila "u meni" u određenom vremenu - naglašava Bajford.

 

Za sebe kaže da je srećni deda koji je mlad u srcu, neko ko uživa da fotografiše i snima svoje snove. Voli muziku, poeziju, prirodu, decu, lepe žene i život.

 

 

Englez koji je napravio najbolje dečje emisije na ovom prostoru i za koga kažu da je na najlepši način protumačio stvaralaštvo Jovana Jovanovića Zmaja, danas vreme provodi prevodeći, pomalo piše, drži časove engleskog i uživa u životu. I ne priznaje da se bori sa teškom bolešću.

 

- Moja bolest i ja smo odlučili da živimo zajedno prijateljski - kaže Bajford.

 

Nedavno su na proslavi u Galeriji RTS-a snimljeni poslednji kadrovi filma o njemu koji će uskoro biti prikazan. On je tom prilikom rekao da i sam "jedva čeka da vidi ko je Timoti Bajford".

 

- Osećam se počašćen time da su odlučili da naprave dokumentarni film o meni. Volim što nisam zaboravljen i da znam da nisam živeo uzalud. Moja izjava jednostavno znači da jedva čekam da vidim kako autori filma vide mene - rekao je Bajford.

 

Ove godine njegova serija "Neven" proslavila je 40. rođendan. Bajford kaže da je ova serija i danas jedna od najvoljenijih iz razloga što niko ne pravi slične emisije. Na pitanje u čemu je tajna dugovečnosti njegovih serija, ovaj čuveni reditelj kaže da tajne - nema.

 

Nema nikakve tajne - ja sam samo snimao seriju koja je bila "u meni" u određenom vremenu. Ono što je važno je to da sam ovde imao potpunu slobodu da radim ono što sam želeo, kako sam želeo, dok sam u Bi-Bi-Siju uglavnom morao da radim po želji urednika. Mislim da sam najviše zadovoljan serijama "Neven", "Babino unuče" i "Poletarcem", podjednako, ali možda mi je najdraža serija "Notna svaštara", serija o muzici koju sam snimio za Televiziju Sarajevo - objašnjava Timoti.

 

 

Pored rediteljskog posla, ovaj umetnik bavi se i fotografijom. Svojih 50 godina rada obeležio je izložbom fotografija "Radost u sto slika", a za taj segment svog života kaže da je ljubav prema ovoj umetnosti prisutna od njegove mladosti.

 

- Voleo sam da fotografišem od mladosti, ali sam počeo ozbiljno da se bavim fotografijom od kada sam kupio moj prvi digitalni foto-aparat, koji radi pola posla za mene. Kao reditelj imam dobro oko za kadar i sa poluprofesionalnim aparatom ne mogu da grešim - ističe on.

 

Odgovarajući na pitanje da li danas ima dobrih dečjih autora, Bajford kaže da nema.

 

- Nažalost, danas u ovoj zemlji nema pravih reditelja za dečje emisije. Ima autora koji znaju da pišu za decu, ali realizatori su uglavnom ispod nivoa. Možda su jedini izuzetak "Kukuriku šou" i rimejk emisije "Na slovo na slovo", ali oni su kapi u okeanu - rekao je on.

 

 

Timoti Džon Bajford, reditelj, scenarista, prevodilac i pisac, rođen je 25. jula 1941. godine u Solzberiju, u Velikoj Britaniji.

 

Završio je londonsku Akademiju dramskih umetnosti, a posle sedam godina rada na Bi-Bi-Siju pre četrdesetak godina došao je u Beograd po zadatku da u koprodukciji sa Televizijom Beograd napravi dečju emisiju. Zbog ljubavi je ostao u Beogradu, gde živi i danas. Srpsko državljanstvo dobio je 2004, posle 33 godine provedene u Beogradu.

 

Dobitnik je Povelje Zmajevih dečjih igara 2011. godine.

 

(Telegraf.rs / Izvor: glassrpske.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA