ZBOG PADOVA S DRVETA: Urgentni centar pun berača trešanja i višanja!

Od sredine maja i početka sezone branja višanja i trešanja u Urgentni centar svakodnevno stižu pacijenti sa prelomima, ali i ozbiljnijim povredama koje su zadobili pri padu sa drveta

  • 2

Od sredine maja, kada je počela sezona višanja i trešanja, Hitna pomoć i Urgentni centar imaju pune ruke posla!

Neoprezni berači gotovo svakodnevno padaju sa drveća i tako zadobijaju brojne povrede - od uganuća i preloma pa do mnogo ozbiljnijih ozleda. Portparol Hitne pomoći Nada Macura kaže da se u poslednjih mesec dana svakodnevno susreću sa pacijentima koji su povrede dobili pri padu sa neke od ovih voćki.

- Otkako je počela sezona ovih voćki, ekipe Hitne pomoći se svakodnevno susreću sa pacijentima koji su se povredili na ovaj način. Padom sa drveta mogu se dobiti jako ozbiljne povrede, npr. pre neki dan čovek je pri padu sa višnje zadobio takvu povredu da je pao u komu. Ljudi treba da budu jako oprezni kada se penju po drveću - kaže Macura, i dodaje da se ovakvi padovi dešavaju tokom cele godine, kako koje voće stiže, a pored ovog perioda, padovi su brojni i kada orasi zriju.

Na sajtu Urgentnog centra možete videti da je od početka maja gotovo svaki treći, četvrti prijem na ortopediji bio upravo zbog povreda zadobijenih "padom sa visine", odnosno "padom sa drveta". Doktori preporučuju da ako se već penjete na drvo, koristite merdevine, nađete dobar oslonac i vodite računa o tome da ne izgubite ravnotežu. 

Pre nekoliko godina na ovaj način se povredio i  muzičar Goran Bregović kada je brao višnje i s visine od četiri metra pao s merdevina u dvorištu svoje kuće na Senjaku. Tom prilikom, Bregović je polomio lumbalni pršljen.

Zašto je lako pasti sa trešnje?

Drvo trešnje spada u jako meka drva, što znači i da je lako savitljivo, ali i lomljivo. Tvrdoća drveta zavisi od vrsti drveta, gustine, vlažnosti i drugim anatomskim i mehaničkim osobinama, zdravlju, kao i  smeru delovanja sile. U vrlo meka drva pored trešnje spadaju i bor, smreka, jela, lipa, topola, balsa, bosengo, dok u meka spadaju ariš, breza, joha, okume.  

(M. B.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA