NEZAPAMĆENA ŠTETA: Gubari opustošili 200.000 hektara šume

Štetočine iz porodice leptira ostavile su za sobom ogolelo drveće hrasta i bora

  • 4

Zeleni Srbije upozorili su danas da je u Timočkoj krajini zabeleženo nezapamćeno uništavanje šuma, kao rezultat najezde gubara, koji su opustošili oko 200.000 hektara šuma.

Narodni poslanik i predsednik Zelenih Srbije Ivan Karić pitao je Ministarstvo poljoprivrede šta je preduzelo u vezi sa tom pojavom ali, kako su istakli u toj stranci, još nisu dobili odgovor.

Gubar je vrsta leptira koja je stalni stanovnik šuma, ali njegove larve mogu naneti veliku štetu različitim vrstama stabala.

Iskoristivši povoljne vremenske prilike, štetočine iz porodice leptira ostavile su za sobom ogoljeno drveće hrasta i stvorile značajno oštećenje ostalih vrsta, posebno četinara (bora), što predstavlja veoma retku pojavu.

Ovaj insekt predstavlja jednog od prvih biotskih uzročnika u procesu sušenja šuma hrasta u Srbiji, kao primarna štetočina.

Usled nedostatka hrane, insekti su prešli na uništavanje ratarskih kultura i voćnjaka.

Zeleni Srbije postavljaju pitanje nadležnim organima zašto na vreme nisu obezbedili sredstva za uklanjanje jajnih legla i tako sprečili ekološku katastrofu velikih razmera.

- Ekonomska šteta je ogromna, ali su i posledice sušenja stabala i gubitka prirasta drvne mase neprocenjive - navedeno je u saopštenju Zelenih Srbije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Desko

    18. jun 2013 | 21:25

    Ma boli uvo njih u ministarstvu za nas u Negotinu....gubari ,skakavci ,strašno sve opustoseno

  • Boki

    19. jun 2013 | 08:55

    Vrlo je tesko voditi bitku na dva fronta-protiv korupcije i protiv gubara. Narocito sto ovo drugo i ne donosi neku licnu korist.

  • ---Mileta

    19. jun 2013 | 07:11

    Da oko gubara ima nehih para tubise odmah stvorila gubarska mafija da pokupi pare kao farmaceutska,drumska,prosvetna it'd.A gubar bi morao da postoi samo za njih I niko nebi smeo daga unisti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA