Predsednik Češke daje trećinu plate za otplatu državnog duga!

Dajući, drugima primer, Miloš Zeman daje oko trećine svoje plate, u preračunu oko 2.400 evra, u specijalni fond za otplatu državnog duga

  • 2

Predsednik Češke Miloš Zeman od srede 19. juna daje oko trećine svoje plate, u preračunu oko 2.400 evra, u specijalni fond za otplatu državnog duga koji je predstavio novinarima u praškom zamku Hradčani.

- Taj predsednički fond je namenjen pre svega ljudima sa visokim primanjima. Za njih dotacije u ovaj fond neće predstavljati nikakvo opterećenje - rekao je Zeman.

Uz broj računa na koji svako ko želi može da pošalje novac koji će biti upotrebljen za otplatu državnog duga Češke, Zeman je saopštio i da će on lično, kao primer za kojim se nada da će krenuti i drugi, slati mesečno 60.000 kruna u fond sve do marta 2018. kada mu ističe mandat.

Predsednik je podsetio da je država do danas zadužila svakog Čeha sa 6.400 evra.

- Doprinećemo makar kapljicom u moru za otplatu državnog duga koji, nažalost, raste i u Češkoj. Iako ne spadamo u zemlje sa fatalnim državnim dugom, u poslednjih nekoliko godina bližimo se granici zaduženja od 50 odsto BDP-a - istakao je na Zemanovoj konferenciji za novinare jedan od članova Upravnog odbora predsedničkog fonda, bivši ministar finansija Jirži Rusnok.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA