Vreli Balkan: Topli talas iz severne Afrike topi Srbiju, BiH, Hrvatsku

Mostar i Višegrad su najtopliji gradovi sa 45 stepeni Celzuijusa. U Beogradu i Zagrebu živa je na 33 u hladu. U Srbiji je tokom dana najtoplije bilo u Somboru, Loznici i Valjevu, gde su u 13 časova izmerena 34 stepena

  • 1

Vreli talas vazduha sa severa Afrike preplavio je Balkan i doneo, prema subjektivnom osećaju, temperature i preko 40 stepeni. "Dnevni Avaz" objavljuje da su Mostar i Višegrad najtopliji sa 45 stepeni Celzuijusa. U Beogradu i Zagrebu živa je na 33 u hladu. Sutra uveče, najavljuju meterorolozi, vreme počinje "da se muti" a krajem vikenda olakšanje - pašće i kiša i temperatura.

U Srbiji je najtoplije bilo u Somboru, Loznici i Valjevu, gde su u 13 časova izmerena 34 stepena. Bilo je toplo čak i na Kopaoniku - 22.

Ubedljivo najvreliji deo Balkana je Bosna i Hercegovina. Kako piše "Dnevni avaz", pored Mostara i Višegrada, visoke temperature zabežene su i u Sarajevu, Tuzli, Banjaluci, Bihaću i Zenici, a živa na termometru u posepodnevnim satima prelazila je 36 stepeni.

U hrvatskim medijima najavljuju da se nedelja tropskih vrućina nastavlja. "Jutarnji list" prenosi da se sutra u Zagrebu očekuje temperatura tokom dana i do 35 stepeni Celzijusa u hladu.

Vrućine će u Hrvatskoj trajati sve do kraja nedelje. Svugde će biti sunčano i veoma vruće, pišu tamošnji mediji ne praveći veliku razliku u temperatiri vazduha na moru i na kontinentu.

- Talas iz severne Afrike je nad ovim područjem i kod nas se može očekivaati da popusti krajem vikenda, u nedelju i ponedeljak - kaže meteorolog Časlav Stanojević.

On napominje da temperature koje meteorolozi mere odnose se na merne stanice u hladu, da je subjektivni osećaj za nekoliko stepeni viši, a tek boravak na suncu podiže i tu temperaturu za dodatnih osam stepeni.

Zato je glavni zadatak -  preživeti tropske vreline do kraja nedelje, uz maksimalan oprez.

(Telegraf.rs / Tanjug, Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA