TURIZAM: Srbija među najmanje privlačnim zemljama u Evropi

Na samom dnu među evropskim zemljama nalazi se Srbija, BiH i Moldavija. Na svetskom nivou, samo je BiH zauzela slabije mesto od naše zemlje

  • 0

Svetski ekonomski forum napravio je Izveštaj o turističkoj konkurentnosti za 2013. godinu na kom su se Srbija i Bosna i Hercegovina uz Moldaviju našle na poslednjim mestima među zemljama Evrope.

- U skladu sa njihovim manje naprednim razvojem, ovim zemljama potrebne su značajne investicije i poboljšavanje infrastrukture za zdrav razvoj ovog sektora - stoji u izveštaju za najlošije plasirane zemlje Evrope.

Prema indeksu turističke kompetentnosti, u svetu su najbolje plasirane Švajcarska, Nemačka i Austrija, a preostalih deset mesta popunjavaju Španija, Velika Britanija, SAD, Francuska, Kanada, Švedska i Singapur.

Indeks pokriva 140 zemalja sveta i koristi kombinaciju podataka iz javno dostupnih izvora o međunarodnim putovanjima od turističkih institucija i stručnjaka.

U obzir su uzeti sledeći faktori: zakoni, održivost očuvanja životne sredine, bezbednost, zdravlje i higijena, pozicioniranje turističkog sektora među prioritetima, infrastruktura za avio-saobraćaj, infrastrukura za drumski saobraćaj, infrastruktura informacionih tehnologija, konkurentnost u cenama u turističkoj oblasti, ljudski resursi, sklonost turističkoj privrednoj grani, prirodni i kulturni resursi.

Kako stoji u novom izdanju, na samom dnu među evropskim zemljama (izveštajem obuhvaćene 42) nalaze se Srbija, Bosna i Hercegovina i Moldavija. Na svetskom nivou, samo BiH (90) je zauzela slabije mesto od Srbije u odnosu na ostale zemlje regiona.

Tako se Hrvatska nalazi na zavidno visokom 35. mestu, Slovenija na 36, Crna Gora 40, a Makedonija na 75. poziciji.

Hrvatska je čak bolje plasirana od Turske (46), dok su analitičari za Crnu Goru napisali da je “popravila poziciju za četiri mesta, nakon značajnog napredovanja na polju turističkih usluga poslednjih godina”.

(Telegraf.rs / Izvor: Weforum)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • olga

    20. jun 2013 | 22:26

    Pa št a Srbija ima da pokaže turistima pošteno rečeno?Zimi možda Kopaonik,ali on je preskup jeftinije je ići u Austriju ili Italiju.Dugo živim u Bazelu i kada dođem na par dana zaprepastim se na šta liči Beograd;to je jad i beda.Bolje je izgledao pre trideset godina nego sada.

  • Xxx

    20. jun 2013 | 21:51

    Nista cudno...kakav pristup takvi rezultati.

  • Ana

    21. jun 2013 | 00:05

    Nema sta da pokazemo. Ja zivim u Geteborg i kad dodjem na odmor u Bg kad vidim one fasade prljave na zgradama smuci mi se, neko mi je Beograd tuzan. Zao mi je sto je Srbija tako nisko pala. Ojadi li je lopovi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA