BANKE: Svaki peti kredit privredi problematičan!

Sa otplatom kredita duže od 90 dana kasni oko 19.000 preduzeća i 16.000 preduzetnika

  • 0

Najveći problem s kojim se suočava bankarski sektor je nenaplativost kredita, to jest neredovna izmirenja kreditnih obaveza, ocenjeno je na ekonomskom Vivaldi forumu.

Podaci pokazuju da je svaki peti kredit u srpskoj privredi problematičan.

Direktor sektora za odnose sa privredom Banka Inteza Darko Popović rekao je da zbog rezervacije nenaplativih kredita ispaštaju i banke i klijenti i da najveći ceh plaćaju preduzeća koja su u kategoriji rizičnijih, jer je za njihove plasmane potrebno obezbediti visoka rezervisanja.

On je kazao da i banke sa svoje strane "plaćaju" ceh padom profita i uzdržanošću od davanja novih kredita, a klijenti zbog viših kamatnih stopa.

Glavni razlozi, kako je rekao, leže u neefikasnosti, prezaduženosti, neadekvatnom korporativnom upravljanju i nepostojanju transparentnosti poslovanja, nerazvijenoj finansijskoj kontroli i budžetiranju.

Popović je ukazao da je uvreženo mišljenje da finansijske institucije koriste tešku ekonomsku situaciju i ostvaruju ekstra profit, što, kako je naveo, nije slučaj.

Na panelu je saopšteno da sa otplatom kredita duže od 90 dana kasni oko 19.000 preduzeća i 16.000 preduzetnika.

Predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske bankeMarinos Vatis rekao je da su klijenti za banke "jedina opcija" i da bez njih nema biznisa.

- Banke i kompanije dele iste rizike i na istoj su talasnoj dužni, s tim što banka ne može da podnese isto rizike kao kompanija - poručio je Vatis.

Učesnici panela istakli su da se klijenti žale na visoke kamatne stope i da one ne mogu biti niže.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA