DISCIPLINA: Kineske učenike teraju da pešače 1.000 kilometara! (VIDEO)

Problematična deca uzrasta od osam do 18 godina često budu dovedena na silu u centar koji vojničkom disciplinom pokušava da ih vrati na "pravi put"

  • 2

Šu Ksingjang, obrazovni i trening centar, ili Hodajuća škola je netipična obrazovna ustanova koja upisuje problematičnu kinesku decu i tera ih da pešače do 1.000 kilometara duž zemlje kakao bi ih naučili disciplini i preuzimanju odgovornosti za svoja dela.

U kineskom društvu u kome nema mesta za neuspehe, razmažena deca, izbačena iz škole i problematična deca rizikuju da izgube trku za uspehom. Kako bi osigurali da do toga ne dođe, roditelji koji su ostali bez drugih opcija, upisuju svoju decu u Hodajuću školu, specijalni internat u kome su primorani da pešeče čitavog dana i uče se vojnoj disciplini.

Osnovana od bivšeg vojnog veterana Šu Ksingjanga, ova popravna ustanova je inspirisana velikim maršom Crvene armije 1930, i ima reputaciju centra koji nepopravljive delinkvente pretvara u uzorne članove društva. Deca između osam i 18 godina ovde često budu dovedena na silu i prepuštena surovom vojnom životu u nadi da će im promeniti život.

Sa kineskom politikom "jednog deteta" i rastućom državnom ekonomijom, mnoga gradska deca počinju sve da uzimaju zdravo za gotovo. Zasipani poklonima od roditelja izrastaju u male princeze i vladare koji gube interesovanje za školu, razvijaju loše manire i izrastaju u delinkvente. S obzirom na to da u Kini nema mesta za "trule jabuke", Hodajuća škola pokušava da ih vrati na pravi put dok ne bude prekasno. U ovoj brutalnoj pokretnoj školi deca ne samo da su prinuđena da hodaju na desetine kilometara dnevno, već i spavaju u kamionima, jedu svoje skromne obroke pokraj puta, peru svoju odeću na ruke i izvršavaju naređenja kao poslušni vojnici.

- Hodati i živeti u grupi znači naučiti da se oslobode lenjosti i sebičnosti - objašnjava Ksingjang.

U borbi da svog buntovnog sina obrazuje, našao je inspiraciju za osnivanje ove škole i ubeđen je da hodanje na duge staze pomaže mladim regrutima da nauče više o sebi i drugima.

Cena programa je 2.000 jena odnosno 250 dolara mesečno, ali za mnoge roditelje to je dobra investicija jer deca počinju da uviđaju svoje greške i pogrešno ponašanje. Prema rečima jednog od instruktora, hodanje je najosnovniji trening, spušta ih i isteže ih do granica. Kada su umorni, počinju da reaguju. Ozbiljan bol u nogama, žuljevi koji krvare i iscrpljenost, to zaista mogu da urade osobi. Zato, ako ste mislili da su kampovi za zapadnjačka derišta teška, razmislite još jednom.

Pogledajte video: 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • felixkirchbaum

    21. jun 2013 | 19:00

    E tako to rade pametni Kinezi.A nasi jos podsticu bahatost i bezobrazluk lenjost,tatini i mamini razmazeni puleni.Svaki drugi nam je drogiran bez skole i vaspitanja,nesposoban za zivot,jer im mamice do 15g seckaju virslice.Sramota za nas Treba uciti od ovih ljudi.

  • Zile

    21. jun 2013 | 20:03

    Tako treba i kod nas, a ne da profesori i nastavnici svaki put kad nekom zalepe keca rizikuju batine od raspomamljenog roditelja.Drugarica je klincu dala keca na polugodistu.Srecom sam se zatekao pored nje kad je dosao otac razmazenka sa namerom da je nasamara, jer zaboga ona mrzi njegovo dete. Nego da se lepo adaptira neka od napustenih kasarni i pretvori u internat za problematicne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA