PETKOVIĆ: Nerealni zahtevi za povećanje izdataka za kulturu

Ministar kulture Bratislav Petković najavio je da će Ministarstvo pomoći svim poslenicima kulture, koliko god je to moguće, bez obzira na stranačko opredeljenje

  • 0

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković izjavio je da su pomalo nerealni zahtevi zaposlenih u kulturi za povećanje sredstava iz budžeta sa sadašnjih 0,62 odsto za njihove projekte, i najavio da će Ministarstvo pomoći svim poslenicima kulture, koliko god je to moguće.

Povodom najave održavanja sutrašnjeg protesta kulturnih radnika u Beogradu i nekoliko drugih gradova Srbije koji traže povećanje sredstava za kulturu sa sadašnjih 0,62 odsto republičkog budžeta, Petković je ukazao da je taj iznos još manji, jer se od tog iznosa 0,2 odsto izdvaja za informisanje.

Petković je rekao da se on, kao radnik u kulturi, slaže sa tim zahtevima, ali kao ministar smatra da su ti zahtevi pomalo nerealni.

- Ta situacija je nasleđena i to ne može da bude moj lični poraz kao ministra -  istakao je Petković u izjavi televiziji Pink, napominjući da se srpska kultura urušava već 12 godina, kao odraz stanja u domaćoj ekonomija koja je takođe konstantno urušavana u tom periodu.

Petković je najavio da će Ministarstvo pomoći svim poslenicima kulture, koliko god je to moguće, bez obzira na stranačko opredeljenje i apelovao na kulturne radnike da se za svoje probleme ne obraćaju prvo medijima, nego da pre toga dođu u Ministarstvo kulture, jer samo ono može da reši problem, a ne mediji.

Komentarišući zahtev organizatora sutrašnjeg protesta da se kultura oslobodi političkog uticaja, Petković je rekao da je u Ministarstvu kulture stručnost jedini kriterijum za dodelu sredstava za projekte u kulturi, a ne stranačka pripadnost, što se i praktikuje prilikom zapošljavanja u ministarstvu koje on vodi.

Odgovarajući na pitanje da li se može desiti da Oktobarski salon i muzički festival "Nišvil" ne budu održani zbog nedostatka sredstava u budžetu, Petković je rekao da se to sigurno neće desiti i da će Ministarstvo kulture pomoći održavanje tih manifestacija, jer ono daje konačnu reč, napominjući da je nadležna komisija napravila propust koji mora biti ispravljen.

Komentarišući ispitivanje javnog mnjenja agencije "Faktor plus", prema kome je on dobio prelaznu ocenu 2,2, Petković je rekao da će pokušati da u svom radu da maksimalne rezultate, obavljajući posao "od ujutru do uveče", napominjući da je u njegovom mandatu otvoreno četiri muzeja iz sredstava koja su bila namenjena za to u budžetu, a ne vanrednim izdacima državne kase.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA