PRESKUPO: Kilogram prvih borovnica 1.300 dinara!

Građanici koji su poželeli da ove godine prvi put probaju borovnice, morali su za kilogram tog bobičastog voća da izdvoje neverovatnih 1.300 dinara

  • 1

Izbor voća na pijacama sve je veći, a građani koji su poželeli da ove godine prvi put probaju borovnice, morali su za kilogram tog bobičastog voća da izdvoje neverovatnih 1.300 dinara. Prvi put su se na pijacama pojavile i ribizle, koje su koštale neuporedivo manje - "samo" 300 dinara po kilogramu.

Ljubitelji borovnica koji nisu mogli da odole iskušenju kupovali su ih zato - na grame.

- Cena borovnica na kvantaškoj pijaci je 1.000 dinara, na zelenim pijacama moraju da budu skuplje jer postoje rizici da kupljeno propadne zbog male tražnje. Ipak, znali smo da je 1.200, 1.300 dinara previše, pa smo borovnice upakovali u plastične čaše, pri čemu je jedna čaša koštala od 150 do 200 dinara - objašnjava prodavac Aleksandar Vukmirović.

Do pre nekoliko godina u Srbiji se borovnica nije ni uzgajala jer se, kažu proizvođači, verovalo da ovo voće na našim prostorima ne uspeva. Ipak, pokazalo se da i te kako uspeva, posebno u ariljskom kraju.

- Dobri uslovi za uzgajanje borovnica u našoj zemlji doprineli su tome da ovo voće postane sve traženije. Kvalitet je dobar i dozreva u pravo vreme, pa se skoro sve što se proizvede u Srbiji plasira u izvoz - objašnjava Rajko Marković, proizvođač borovnice.

(Telegraf.rs / Izvor: "Blic")

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA