Josipović: Ponosan sam na partizane!

- Ponosan sam i kao predsednik i kao antifašista da će Hrvatska u najvećem delu uvek znati stati na stranu pravde - to su učinili partizani u Drugom svetskom ratu i branitelji u Domovinskom ratu - kaže predsednik Hrvatske

  • 22

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je povodom Dana antifašističke borbe da je Hrvatska nedeljivo predana antifašizmu i Domovinskom ratu.

- Ponosan sam i kao predsednik i kao antifašista da će Hrvatska u najvećem delu uvek znati stati na stranu pravde - to su učinili partizani u Drugom svetskom ratu i branitelji u Domovinskom ratu - rekao je Josipović na svečanosti u šumi Brezovica kod Siska koju je organizovao Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

Josipović je podsetio da Hrvatska 1. jula postaje članica Evropske unije u čijim je temeljima takođe antifašizam bez kojeg, kako je rekao, Evropa nije Evropa, a Hrvatska ne bi bila Hrvatska.

Upozorio je, međutim, da postoje i oni koji misle da se istorija i vrednosti mogu promeniti, da je to "dečja komjuterska igra koju smo izgubili, pa se onda resetira".

- U Drugom svetskom ratu bilo je dobro biti na strani antifašizma, a zlo pomagati fašizam, biti fašist i zagovarati teror, zločin i mržnju - dodao je Josipović.

Predsednik Hrvatske uručio je više odlikovanja za poseban doprinos antifašističkim temeljima Hrvatske povodom 72. godišnjice ustanka naroda Hrvatske i 68. godišnjice pobede nad fašizmom.

U Hrvatskoj se 22. jun obeležava kao Dan antifašističke borbe u spomen na 22. jun 1941. godine, kada je u šumi Brezovica pokraj Siska formiran Prvi sisački partizanski odred, prvi takav u Evropi.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • геџа

    22. jun 2013 | 15:18

    А и тих неколико партизана су били преварени Срби,ови други су носили слово "У" на глави.

  • Ниџа

    22. jun 2013 | 15:50

    да има правде, НДХ и Хрвати би се нашли после Другог светског рата на сметлишту историје, где им је, уосталом, и место...

  • Nenad

    22. jun 2013 | 15:47

    Uvek ste bili ponosni na okupatore koje ste docekivali kao oslobodioce. U svakom ratu. Ima i pesma o tome, izguglajte pa se uverite da ih ta pesma opisuje tacno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA