NASILJE U PORASTU: Pijani i agresivni muškarci tuku žene, decu i roditelje!

U oko 90 odsto slučajeva napadači su alkoholisani muževi. Na meti su najčešće supruge koje povređuju vatrenim oružjem, noževima, motkama, pesnicama i šutiranjem

  • 8

Od početka godine, policija je podnela 40 prijava protiv vinovnika porodičnog nasilja na području Braničevskog okruga. Prema statističkim procenama za ovaj region, ali i celu Srbiju, na prijavljene slučajeve dolazi bar još toliko neprijavljenih, pa se broj nasilničkih napada penje na 80, što je trostruko više nego prethodne dve godine. U oko 90 odsto slučajeva napadači su agresivni i alkoholisani muževi, koji svoje supruge tuku čime stignu, često i pred njihovom maloletnom decom.

- Među najokrutnijima bio je Dejan M. (43) iz Požarevca, koji je početkom ovog meseca uhapšen jer je suprugu udarao pesnicama, šerpom, tanjirima, oklagijom i mokrim peškirom, sve dok nije pala u krevet i onesvestila se od bolova - kažu u požarevačkoj policiji.

Ništa manje nije bio nasilan ni Ranko P. (36) iz Simićeva, koji je svoju suprugu pretukao, a potom joj zalepio ruke i usta lepljivom trakom, preteći joj usijanom metalnom šipkom da će ubiti i nju i njihovo dvoje maloletne dece. Ovaj nasilnik je svoju prethodnu suprugu, staru 28 godina, na smrt pretukao i nakon samo nekoliko godina izašao iz zatvora.

- Na pesnicama se nisu zaustavili Jasmin N. (19) iz Požarevca, koji je svoju maloletnu suprugu ranio revolverom, dok je Branislav Ž. (68) iz Šetonja, suprugu Jasminu Z. (30) ubo nožem u stomak i nogu – kažu u policiji.

Dok nasrću na svoje žene, nasilnici se obrušavaju i na svoju decu, koja pokušavaju da zaštite svoje majke.

Slađan M. (40) iz Radoševca, nakon što je pretukao i išutirao suprugu S.M, drvenom stolicom udario je svog maloletnog sina, koji je pokušao da odbrani majku.

Požarevljanin Nenad S. (51), na ulici je suprugu udarao po glavi ašovom, kojim je potom posekao po ruci i njihovog maloletnog sina koji se isprečio između njih, dok je ćerku pljunuo u lice.

- Dragoslav R. (48) iz Velikog Gradišta metalnom šipkom pretukao je suprugu i ćerku, jer je bio nezadovoljan ručkom koji su mu pripremile. Osumnjičeni ih je najpre vređao, a potom dohvatio metalnu šipku i njome ih više puta udario, preteći da će ih ubiti – kažu u policiji.

Na meti nasilnika su i njihovi roditelji, odrasla deca i babe i dede.

Dragan Ž. (21) iz Velikog Gradišta oborio je udarcima na pod svoju majku Milicu S. (47), a potom nastavio da je šutira u leđa. Velibor Rajković (60) iz Šuvajića kod Golupca polio je svog sina Srđana (44) benzinom po glavi i telu i zapalio. Novica R. (62) iz Makca pucao je "sačmaricom" u leđa sinu Saši (33), ali u samoodbrani, jer ga je ovaj godinama tukao i maltretirao.

Saša S. (44) iz Mišljenovca pretukao je svoju babu, a onda joj šutiranjem usmrtio dva psa "pekinezera". Ivica P. (29) iz Golupca premlatio je svoju babu R.J. (75) pesnicama i drvenom motkom, dok je Miloš M. (22) iz Drmna, svog dedu M.M. (65) ubo nožem u stomak.

U nasilničkim obračunima deblji kraj izvlače i tašte, zetovi, svekrve i snaje.

Miloš C. (48) iz sela Bare premlatio je svoju taštu i tasta, a potom fizički napao dvojicu policajaca. Željko P. (35) iz Požarevca, svog zeta Dejana J. (31) najpre je tukao po glavi pesnicama i metalnom pumpom za bicikl, da bi ga zatim ubo nožem u nogu.

Dušica R. (61) je svoju snahu Zoricu N. (22) udarala po glavi i telu i vukla za kosu, dok je Veselina A. (71) iz Voluje zadobila opekotine drugog stepena, nakon što ju je vrelom kafom iz džezve polila njena snaja Slavica Z. (25) iz Kostolca.

Većina ovih napada još uvek čeka epilog na sudu. Za nasilje u porodici osnovna kazna je od tri meseca do tri godine zatvora. Ukoliko kao posledica nastanu teške povrede, predviđen je zatvor od dve do 10 godina, a ako nastupi smrtna posledica, nasilniku sleduje zatvor u trajanju od tri do 15 godina.

NIŠTA SE NE PREDUZIMA

I pored ovako crnog bilansa, u Požarevcu još niko nije zakazao debatu na temu porodičnog nasilja, kako bi se pokrenula edukacija i preventiva, uz organizovanje radionica za kontrolu besa nasilnika. Takođe, ništa nije urađeno ni po pitanju izgradnje Sigurne kuće, gde bi se smestile i štitile žrtve porodičnog nasilja.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bzv

    23. jun 2013 | 16:41

    U ovom Pozarevcu svi ludi majko mila!!!!

  • LM

    23. jun 2013 | 17:18

    Samo Kastracija za nasilnike.

  • Filip

    23. jun 2013 | 18:42

    U zatvor "mangupe" na 20 godina.Muskarcine tj. budale,izivljavaju se nad nekim ko moze da im vrate kad spavaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA