SEĆANJE: Pre 27 godina umro Miroslav Mika Antić

Pre nego što je postao jedan od najznačajnijih srpskih pesnika, poznat po "Plavom čuperku" Antić se bavio raznim poslovima. Bio je mornar, radio u lutkarskom pozorištu, bavio se slikarstvom, novinarstvom i filmom

  • 2

Na današnji dan pre 27 godina, preminuo je srpski pesnik Miroslav Mika Antić.

Rođen je 1932. godine u Mokrinu, gde je pohađao osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Kikindi i Pančevu, a studije je upisao u Beogradu. Veći deo života, međutim, proveo je u Novom Sadu. Pre nego što je postao jedan od najznačajnijih srpskih pesnika, bavio se raznim poslovima. Bio je mornar, radio u lutkarskom pozorištu, bavio se slikarstvom, novinarstvom i filmom.

Jedno vreme je bio i urednik lista "Ritam" i Zmajevog "Nevena", "Dnevnika" u Beogradu i "Mladog pokolenja" u Novom Sadu.

Iz pera pesnika najpoznatijeg po "Plavom čuperku" izašla su brojna velika dela, poput: "Plave zvezde", "Šašave knjige", "Garavog sokaka", "Prve ljubavi"... Dobitnik je između ostalog i nagrade Sterijinog pozorišta i "Nevenove" nagrade.

Ostaće upamćen po rečima upućenim deci, koja su odrastala uz njegove antologijske stihove:

- Moje pesme nisu pesme, nego pisma svakome od vas. One nisu u ovim rečima, već u vama, a reči se upotrebljavaju samo kao ključevi, da se otključaju vrata iza kojih neka poezija, već doživljena, već završena, već mnogo puta rečena, čeka zatvorena da je neko oslobodi.

Antić je potpisao i brojna dramska dela, jedan roto roman, i režiju ostvarenja: "Doručak sa đavolom", "Sveti pesak", "Široko je lišće", "Strašan lav".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA