Nikolićev savetnik optužio profesora da je plagijator i da prima mito!

- Delovi udžbenika "Međunarodno privatno pravo" iz 2008. profesora Aleksandra Jakšića prepisani su iz knjige istog naziva nemačkog profesora Bernda fon Hofmana - tvrdi Oliver Antić. Jakšić ne odgovara

  • 7

Profesor Pravnog fakulteta i savetnik predsednika Srbije Oliver Antić podneo je prigovor Senatu Univerziteta profesora Pravnog fakulteta na izbor za redovnog profesora Aleksandra Jakšića. Antić tvrdi da je Jakšić plagijator i navodi da je bio hapšen zbog sumnje da je primao mito!

- Delovi udžbenika "Međunarodno privatno pravo" iz 2008. profesora Aleksandra Jakšića prepisani su iz knjige istog naziva nemačkog profesora Bernda fon Hofmana s Univerziteta u Trijeru - kaže Antić, koji je zatražio da se zbog ovog plagijata profesor Jakšić kazni i da mu se ukine zvanje redovni profesor.

"Podnosim zahtev za oduzimanje zvanja redovnom profesoru Aleksandru Jakšiću, jer je knjiga označena kao njegovo autorstvo - knjiga `Međunarodno privatno pravo`, na osnovu kojeg je biran u najviše zvanje potpuno nesamostalan rad – plagijat. Udžbenik potpisan od strane prof. Aleksandra Jakšića u najvećoj meri je prepisan udžbenik pod istim naslovom i sadržajem `Međunarodno privatno pravo` nemačkog profesora Bernda fon Hofmana", navodi Antić u prijavi, u koju je Telegraf imao uvid.

On u izjavi za Telegraf kaže da čeka odgovor na prigovor koji je podneo Senatu Univerziteta profesora Pravnog fakulteta.

- Sve što sam imao da kažem ovim povodom rekao sam u dopisu Dekanatu Pravnog fakulteta. Tamo sve lepo stoji i ništa tu ne bih dodavao. Svi ostali koraci su na Dekanatu, kao i pokretanje postupka protiv profesora Jakšića - kaže on.

Antić kaže da ne zna da li je pokrenut bilo kakav postupak protiv profesora Jakšića, i dodaje da je on "uradio svoje".

Savetnik Tomislava Nikolića u prijavi naglašava da je pored falsifikovanja knjige Jakšić bio učesnik još jednog skandala - kada je uhapšen zbog mita.

- Jakšić je uhapšen u advokatskoj kancelariji s hemijski obeleženim novčanicama. Nedeljama nije mogao da skine žutu boju s ruku, pa čak i s lica - navodi u prigovoru Antić.

Zanimljivo je i to da se u istom tekstu nalazi svedočenje studentkinje V. P., koja tvrdi da joj je profesor Jakšić 1. aprila 2009. rekao da će joj ispraviti ocenu iz MPP "pod uslovom da ga sačeka kad završi ispit".

- Rekao mi je: "Ništa ti ne brini, kad završim ispit, možemo da odemo negde na kafu, pa ću ti na miru upisati seminarski rad". Naglašavam da ovo nije prvi put da me profesor Jakšić zove na kafu i večeru mimo studentskih konsultacija - navodi se u ovom dokumentu.

Iz kancelarije dekana profesora Sime Avramovića uputili su nas na Dragišu Potića jer je on, kako kažu, nadležan za ovaj slučaj.

Potić kaže za Telegraf da se protiv profesora Jakšića ne vodi nijedan postupak na Pravnom fakultetu.

- Nisam upoznat sa zahtevom da mu se oduzme zvanje redovnog profesora. On je i dalje član naše radne zajednice, normalno radi i dolazi na posao - tvrdi Protić.

Profesor Jakšić nije odgovarao na pozive i poruke Telegrafa sve do objavljivanja ovog teksta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antiprotivna

    1. jul 2013 | 13:00

    Cuj Antic nekome prica nesto! Pa nek pogleda sebe!!! Bio je povezan sa vise afera oko korupcije na fakultetu nego sto je knjiga napisao! Sto se ne seti kako su njegovog Kascelana izbacili sa fax!!!

  • Dilindzer

    1. jul 2013 | 11:50

    jajara... promenila dve stranke, oba puta kad je murija dosla na pravni, kao fora plakanje, moljenje, hitna... sutradan vojvoda od radikala.... ono nekom nesto da prica...

  • krole

    1. jul 2013 | 12:54

    Pa ovo je ziva istina,ali ovo je afera od pre nekoliko godina. Jaksic je najvece zlo na pravnom,ali devojcice dobro prolaze

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA