SAVEZ SLEPIH: Izaći ćemo na ulice ako nam Ministarstvo ne isplati 10 miliona!

Ukoliko im Ministarstvo kulture i informisanja i Vlada Srbije ne izađu u susret, predstavnici "Saveza slepih Srbije" najavili su da će pisati svetskim organizacijama i ambasadama stranih država u Srbiji

  • 2

"Savez slepih Srbije" zatražio je od države da im se do sutra u podne isplati deo od 10 miliona dinara koliko su tražili za svoje izdavačke i bibliotekarske delatnosti, kao i da se potpišu ugovori kojima će im se garantovati transformacija biblioteke za slepe "Dr Milan Budimir" u javnu ustanovu kulture i isplata preostalog dela sredstava do novembra.

Ukoliko im Ministarstvo kulture i informisanja i Vlada Srbije ne izađu u susret, predstavnici "Saveza slepih Srbije" najavili su da će pisati svetskim organizacijama i ambasadama stranih država u Srbiji, pozivajući se na svoje zakonom zagarantovano pravo na obrazovanje i informisanje putem zvučnih knjiga i na Brajevom pismu, a neće se libiti ni da izađu na ulicu.

Predsednik "Saveza slepih Srbije" Milan Stošić je na konferenciji za novinare rekao da u Srbiji živi 12.000 slepih i slabovidih osoba, a da su im knjige sada uskraćene, jer od Ministarstva kulture za ovu godinu nisu dobili ni dinar za izdavanje naslova na Brajevom pismu i snimanje zvučnih knjiga.

Sekretar "Saveza slepih Srbije" i rukovidlac biblioteke "Dr Milan Budimir" mr Luka Joksimović Barbat je naveo da su 2008. godine za izdavačko-bibliotekarsku delatnost dobili osam miliona dinara, 2009. i 2010. po devet miliona, 2011. - 6.800.000 dinara, 2012. ponovo devet miliona, a ove godine nula dinara.

Ministarstvo kulture je ranije saopštilo da će odmah nakon rebalansa budžeta obezbediti određena sredstva za "Savez slepih Srbije" i da "ne postoji nikakav razlog da se u javnosti spekuliše sa netačnim informacijama da se Ministarstvo kulture  odriče pomoći ovom udruženju".

- Mi ne napadamo državu. Mi se branimo. Tražimo pravo na knjigu - poručili su predstavnici "Saveza slepih Srbije".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duda

    24. jun 2013 | 21:15

    ss4, sram te bilo. Treba da se žale. Za razne gluposti ima para, a za ovo nema. Potrošili milione na prijemni, a bili upozoreni da je test procureo, pa štampali novi, pa puj-pik ne važi ni taj. Igraju se našim novcem. Što nisu podelili pare gde je potrebno? Sva ta ministarstva su ista bagra. Sve politički zaposleno i ne rade ništa.

  • SS4

    24. jun 2013 | 17:01

    A gde ćete ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA