EVROPOL: Italijanska mafija utiče na EU!

- Italijanske grupe mafijaškog stila su među najopasnijima u Evropi i da bi se protiv njih borilo, potreban je sveevropski pristup. Mi u zajednici za sprovođenje zakona treba da sarađujemo kako bismo suzbili najopasnije kriminalne grupe - rekao je direktor policijske agencije EU

  • 2

Policijska agencija Evropske unije "Evropol" predstavila je danas Procenu pretnji italijanskog organizovanog kriminala, u kojoj je ocenjen uticaj mafijaških struktura u Italiji na Uniju.

Procenu su tokom dve godine radili obaveštajni analitičari "Evropola" i u njoj se ukazuje kako glavne italijanske kriminalne grupe - uglavnom Koza nostra, Kamora i Ndrangeta - funkcionišu u svetu, ali zadržavaju "nizak profil" kako bi otežale agencijama za primenu zakona da otkriju njihovo prisustvo.

- Italijanske grupe mafijaškog stila su među najopasnijima u Evropi i da bi se protiv njih borilo, potreban je sveevropski pristup. Mi u zajednici za sprovođenje zakona treba da sarađujemo kako bi suzbili najopasnije kriminalne grupe - rekao je direktor Evropola Rob Vajnrajt.

U saopštenju Evropola navodi se da su glavne kriminalne aktivnosti tih grupa legalizacija, odnosno "pranje" nelegalno stečenog novca i obiman šverc narkotika.

Međutim, uključene su i u korupciju, falsifikovanja i krijumčarenje toksičnog otpada.

Aktivnosti tih grupa su posebno opasne jer podrivaju legalne privredne tokove.

U ovim vremenima ekonomske krize, imovina koju poseduju organizovane kriminalne grupe olakšavaju im ubacivanje u legalnu ekonomiju i biznis kojem je veoma potrebna likvidnost.

Evropol navodi da se procenjuje da kalabrijska Ndrangeta ima do 44 milijardi evra godišnje nelegalnog prihoda.

"Strategija ekspanzije" kriminalaca podrazumeva da oni sada kontaktiraju delove Italije i Evrope koji nisu bile pogođene organizovanim kriminalom, što može da nanese dugoročnu ozbiljnu štetu privredi EU.

Procena pretnji sadrži i niz preporuka za policijske i političke vlasti, navodi se u saopštenju, a Evropol je pokrenuo i jedan projekat posvećen borbi protiv italijanskih kriminalnih grupa.

U taj projekat su uključene mnoge zemlje koje su članice i koje nisu članice EU, kao i organizacije poput "Eurodžasta" (Eurojust).

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbi ili mafija, pitanje je sad

    25. jun 2013 | 10:49

    Ma kakvi! Kakva italijanska mafija. EU najvise prete Srbi. Zamislite kad udjemo u EU I Srbi krenu da traze posao. Pa to ce potpuno unistiti Uniju, a ne Koza nostra ili Kamora. Zato nas ne treba primiti u EU.

  • LastHope

    24. jun 2013 | 22:23

    Vidi ovog s brkovima,zajebao vek!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA