MALI GENIJALAC: Klinac koji je već osvojio preko 40 nagrada na takmičenjima iz matematike, fizike i programiranja

Filip Vesović (14) iz Čačka jedna je od najmlađih osoba u Srbiji koja se bavi programiranjem. Takmiči se i iz fizike, matematike, geografije, hemije, a sa još 3 učenika čini ekipu Srbije za Balkansku olimpijadu iz programiranja

  • 11

Veseo, nasmejan, druželjubiv, skroman, vredan, odlučan − samo su neke od osobina Filipa Vesovića, srpskog matematičkog genija iz okoline Čačka.

Filip je mali maturant, đak generacije OŠ "Milica Pavlović" iz Čačka i od pre neki dan đak Matematičke gimnazije u Beogradu. Za svojih osam godina dosadašnjeg školovanja sakupio je preko 40 nagrada sa gradskih, okružnih i republičkih takmičenja. Iako mu je programiranje na prvom mestu, Filip se takmiči i iz fizike, matematike, geografije, hemije, tehničkog obrazovanja.

- Na Srpskoj informatičkoj olimijadi, koja je posle republičkog takmičenja iz programiranja, osvojio sam 2. nagradu i sa još 3 učenika činim ekipu Srbije za Balkansku olimpijadu - priča Filip i u svojoj skromnosti zaboravlja da napomene da je u svom timu jedini koji ide u "regularnu školu", dok ostali članovi tima pohađaju neke specijalizovane škole.

Prošle godine, u sedmom razredu, na republičkom takmičenju iz informatike osvojio je treću nagradu i učestvovao na Informatičkoj Olimpijadi. Ove godine, nastavio je da ređa uspehe, osvojivši prvu nagradu na Republičkom takmičenju iz fizike i u septembru ide na Srpsku fizičku olimpijadu. O nagradama ispod republičkog takmičenja ovaj tinejdžer i ne govori, a te nagrade nije lako nabrojati.

- Meni takmičenja predstavljaju zabavu - kaže Filip. Kao dokaz tome, on nastavlja da nabraja svoje najdraže uspehe: "Ove godine na republičkom takmičenju iz tehničkog i informatičkog obrazovanja u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija osvojio sam treće mesto sa radom "Bezbednost i zastita". Godinu dana ranije na istom takmičenju sa radom "Zelena energija" osvojio sam prvo mesto, a osvojio sam  nagradu i za rad "Reciklaža".

Ovaj školarac jednostavno voli nauku i u njoj se pronalazi. Već je izabrao svoj put i zna da će biti programer. Danas se uveliko bavi izradom korisničkih programa i veb-aplikacija, a sam je tvorac sajta Filsoft.rs na kome predstavlja svoje programe.

Sve je sam naučio!

- U školi može nešto da se nauči, ali ja sam većinu stvari sam naučio čitajući stručnu literaturu - kaže Filip.

Sa kompjuterom se susreo prvi put sa dve godine, te je do osnovne škole imao već pozamašno znanje. Rad na računaru pomogao mu je da još kao dete nauči engleski jezik koji danas zna kao maternji.

Pored svojih interesovanja Filip "živi život" pravog tinejdžera. Uz dobru organizaciju stiže sve − da uči za školu i takmičenja, ali i da izlazi, igra košarku... Sluša "svaku vrstu muzike", ali najviše voli tehno. Od filmova najviše mu se sviđa "Sam u kući".

Veliku podršku, pored porodice, uvek je dobijao i od svojih drugara. Svaki njegov uspeh pozdravili su iskreno i sreću delili sa njim.

Filip će od septembra živeti u Beogradu. Raduje se promeni sredine, mada kaže da je na Beograd već navikao − malo, malo pa je tu na nekom takmičenju. Svojim vršnjacima poručuje da se "bave onim što vole".

(M. Batinić)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sonty

    27. jun 2013 | 18:25

    Ovakvi trebaju da su u novinama svaki dan a ne Stanija i slicne njoj!!!!

  • Bunar

    27. jun 2013 | 19:55

    Ovom dečku da pomogneš Srbijo.Da ostane u državi i da predstavlja nas u svetu.Ovog talenta nesmeš da izgubiš kao što si druge.Bravo roditelji bravo dečko.

  • MoMa

    27. jun 2013 | 19:30

    Kad bi se uredio obrazovni sistem mnogo vise genijalaca bi dolazilo iz unustrasnjosti Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA