Merkelova ne dolazi u Zagreb zbog tajnog agenta

Nema sumnje da je nedolazak Merkelove poruka zvaničnom Zagrebu zbog usvajanja zakona kojim bi se sprečilo isporučivanje Josipa Perkovića, protiv koga se u Nemačkoj vodi proces zbog ubistva hrvatskih disidenata osamdesetih godina

  • 3

Nemačka kancelarka Angela Merkel otkazala je dolazak na svečanost povodom ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

Ovu informaciju objavili su hrvatski Dnevnik i Index, ali razlozi izostanka Merkelove sa proslave nisu poznati.

Dnevnik.hr navodi da je do otkazivanja posete "najmoćnije političarke sveta" došlo u poslednja 24 časa i da "nema sumnje da je nedolazak Merkelove poruka zvaničnom Zagrebu zbog usvajanja zakona kojim bi se sprečilo isporučivanje Josipa Perkovića Nemačkoj".

Protiv njega se u Nemačkoj vodi proces zbog ubistva hrvatskih disidenata osamdesetih godina.

Ipak, predstavnik Kancelarije za odnose s javnošću nemačke vlade tvrdi da kancelarka neće doći u Zagreb - zbog nedostatka vremena. Nemačku će na svečanosti 30. juna predstavljati državni ministar u Ministarstvu spoljnih poslova Mihael Link.

Zakon, kojim bi se ograniličio evropski nalog za hapšenje na razdoblje od 2002. godine, čime bi bilo onemogućeno Perkovićevo izručenje, je u "poslednjim minutima ulaska u Evropsku uniju" stigao na usvajanje u Sabor, ali će se o njemu glasati u petak.

Merkelova će se neformalno sastati sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem u Briselu, pa će i tamo imati priliku da mu prenese tu poruku, tvrdi "Dnevnik".

Ovu informaciju je nešto kasnije potvrdio i Index.hr, pozivajući se na izvore iz Vlade.

Čak i oni mediji koji nisu tokom jutra preneli ovu vest bave se pitanjem izručenja Perkovića i navode da su za "packe iz Brisela" i mišljenje čelnika EU povodom spornog zakona u "Vladi Hrvatske ponovo morali da saznaju iz medija".

Istovremeno, objavljena je i vest da je Nemačka savezna policija raspisala poternicu za Josipom Perkovićem uz nagradu od 12.000 evra zbog sumnje da je kao agent Udbe 1983. učestvovao u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

(Telegraf.rs / Izvori: B92, Dnevnik.hr, Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Republika Valjevo

    26. jun 2013 | 13:12

    Respekt!

  • Karadjordje

    26. jun 2013 | 13:59

    Jos jedan u nizu dokaza tradicionalnog ''prijateljstva'' Nemacke prema Jugoslaviji - tada, za sada necu ni da spominjem !!!

  • Blaman

    26. jun 2013 | 17:47

    Kako se samo brukaju ovi Hrvati s antifašistima kao što je Perković udbaški krvnik. Jaooo Čitava Hrvatska je komunistička prčija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA