Svake nedelje jedna nova droga

Na ilegalnom narko-tržištu u proseku se pojavljuje po jedna nova psihoaktivna supstanca nedeljno. Većina ovih supstanci je sintetisana pre mnogo godina, a nova je samo njihova primena

  • 3

Sistem ranog upozoravanja Evropske unije dobija podatke da se na ilegalnom narko-tržištu u proseku pojavljuje po jedna nova psihoaktivna supstanca nedeljno, upozorili su stručnjaci povodom 26. juna, Međunarodnog dana protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.

Pojava novih psihoaktivnih supstanci i njihovo brzo širenje, uz prodaju preko interneta, glavna je tema ovogodišnjeg međunarodnog dana, koji se obeležava pod sloganom "Neka zdravlje bude ono što te pokreće!", izjavio je direktor Instituta za javno zdravlje Srbije Dragan Ilić.

- Većina ovih supstanci je sintetisana pre mnogo godina, a nova je samo njihova primena - rekao je on i dodao da je u Srbiji, kao i u ostalim evropskim zemljama, kanabis i dalje najčešće korišćena droga, i među odraslima i među mladima.

Ilić je naveo rezultate međunarodnih istraživanja koji su pokazali da je među šesnaestogodišnjacima u Srbiji marihuanu bar jednom probalo njih osam odsto, dok je u EU prosek za mladiće 19 odsto, a za devojke 14 odsto.

Govoreći o aktivnostima na smanjenju ponude i potražnje droga koje sprovode predstavnici različitih sektora, državni sekretar Ministarstva zdravlja Periša Simonović je ocenio da je kod nas "najviše postignuto u primarnoj prevenciji, a najmanje u oblasti rehabilitacije".

Srbija sad ima tridesetak centara u kojima je oko 2.700 zavisnika u različitim fazama lečenja, rekao je on, i dodao da je u njihovu rehabilitaciju uključen i nevladin sektor, koji bi trebalo osnažiti u ovoj oblasti.

- Postignuta je izuzetna saradnja sa Srpskom pravoslavnom i Rimokatoličkom crkvom - i ona bi trebalo da se proširi, po ugledu na dobra iskustva u zemljama regiona, istakao je Simonović.

Aktivnosti na širenju droge su svakodnevne i nadležni moraju da na to nude brze odgovore, izjavio je državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Nenad Borovčanin.

- Kad kažemo ''Ne drogama'', onda deci i mladim ljudima treba da ponudimo alternativu - istakao je on, i dodao da su među najboljim mogućnostima edukacija i sport.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Seksoman

    26. jun 2013 | 17:08

    Lece se..ali od alkohola i heroina ne od marihuane, ne postoji zavisnik od marihuane ako neko misli suprotno onda nek se leci od kafe,cigara, ljutih papricica i cokolade

  • Udji Mala

    26. jun 2013 | 17:39

    xixixixi citam sada owo i merkam Hedic dal da ga pocepam sinteticki ili da mu bezobrazno uzmem dusu kroz patkicu...

  • Sonty

    26. jun 2013 | 17:08

    A alkohol je ok ili?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA