LAZAR-2, KOBAC I MIG-29 M2: Šta je Telegraf pronašao na sajmu naoružanja (FOTO)

Strani izlagači su se na ovogodišnjem sajmu uglavnom orjentisali na sisteme za upravljanje vatrom, komunikacijsku opremu i optoelektronska sredstva

  • 0

Glavna atrakcija na šestom sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2013" prema oceni ekipe Telegrafa, bespogovorno su - oklopno vozilo točkaš 8x8 "lazar-2", letelice za antigerilska dejstva COIN misije "kobac" pančevačke Utve, kao i maketa budućeg srpskog lovca MiG-29M2 ruske aviokompanije RAC MIG.

Ispred hale 1 Beogradskog sajma nailazimo na interesantan "mizanscen" i sasvim odgovarajući "tizer" čak i za one koji ne poznaju dobro savremene tokove naoružanja. Adekvatno raspoređeno artiljerijsko vučno naoružanje, samohodni višecevni lanseri raketa oganj i orkan, PVO raketni sistem KUB sa modernizovanom kabinom za upravljanje, i nekoliko tenkova - M-84AB1 (srpski izvozni adut za modernizaciju 150 kuvajtskih tenkova).

Ako ništa, a ono dobar pokazatelj da smo na pravom mestu. Pored svakog od izloženih primeraka stoji grupa vojnika spremna da podeli više tehničkih detalja, nego statističkih podataka o oružju.

Nakon kratke šetnje između ovih giganata, s nestrpljenjem se upućujemo ka maketi lovca MiG-29M2, spremni da dobijemo sve moguće odgovore od ruske aviokompanije RAC MIG.

Na prilično dobrom srpskom objašnjavaju nam da su za njihovu letelicu posebno zainteresovani Indija, Malezija, Bangladeš i Mijanmar, kao i da zvanično saopštenje od naše Vlade o eventualnoj kupovinu ovog tipa letelice, još nisu dobili.

- Nismo još dobili zahtev za kupovinu ovog novog modela od vaše Vlade... Barem ne zvanični - objašnjavaju nam uz osmeh Mihail Lušin i Mihail Gorokov iz aviokompanije RAC MIG dodajući da ih je naročito iznenadilo interesovanje Etiopljana za njihovu letelicu.

U priču se sa obližnjeg štanda ubacuje Kolin Bentli iz američke kompanije „Sonic communications“. Nudi da pogledamo šta oni imaju.

- Pogledajte, ovo su najmoderniji proizvodi za video nadzor za vojsku, policiju, i vladine agencije – objašnjava Bentli dodajući da se sedište firme koju zastupa nalazi u Birmingemu.

Pitamo ga da li može i nama da proda nešto od izloženog materijala, na šta on uz osmeh kaže: "Bez ikakvih problema"!

Primećujemo da je centralni deo hale u celosti posvećen Jugoimport SDPR-u. Na ovogodišnjem sajmu predstavili su veliki broj složenih borbenih sistema, među kojima ne možemo da ne primetimo posebno prednjače artiljerijska oruđa, nora B-52 KI oklopno samohodno artiljerijsko oruđe kalibra 155 mm, koje je dobilo novi sistem za upravljanje artiljerijskom vatrom.

Saznajemo i da je "Jugoimport" najveći broj ovog oružja isporučio kupcima u Africi ( Kenija) i Aziji (Mjanmar, Bangladeš).

Sledeća na listi naših prioriteta bila je svakako nova verzija oklopnog vozila "lazar" nazvana jednostavno "lazar dva", kojom je i otvoren sajam.

Inovativno borbeno vozilo čak tri puta jeftinije od glavnog svetskog konkurenta, finske "patrije", odista deluje impozantno. Prva tri vozila već su kupili Pakistanci.

Nadležni iz "Jugoimporta" objašnjavaju nam da je trend u Rusiji i Evropi razvoj univerzalnih guseničarskih platformi do 40 tona, ali i lakih tenkova, dodajući da se iskreno nadaju da će i Srbija uskoro krenuti tim putem.

Zaustavivši se usput na još nekoliko štandova (između ostalog i pored minobacačkih granata kompanije „Krušik“ i snajperskih pušaka „Zastave oružje“) izlazimo sa utiskom da su se strani izlagači na ovogodišnjem sajmu uglavnom orjentisali na sisteme za upravljanje vatrom, komunikacijsku opremu i optoelektronska sredstva.

Za vizuelni efekat bila je svakako zadužena kompanija "Mile Dragić". Vojnu opremu (balističke šlemove, pancir prsluke, vojne čizme i uniforme) na najbolji način predstavile su njihove promoterke odevene po uzoru na Laru Kroft privlačeći naročitu pažnju muških posetilaca.

Na ovogodišnjem sajmu predstavilo se 92 izlagača, od čega 76 iz Srbije i 16 iz inostranstva i to: Austrije, Belgije, Danske, Nemačke, Ruske Federacije, SAD, Slovenije, Francuske, Češke Republike, Švajcarske i Švedske.

Pogledajte foto-galeriju:

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA