Borba za hrast star 800 godina se nastavlja!

Peticiju za spas hrasta starog 800 godina, koji se našao nasred trase auto-puta u izgradnji na relaciji Beograd-Preljina, do sada je potpisalo 4.648 osoba

  • 13

Nastavlja se borba za spasavanje hrasta-zapisa, starog 800 godina, koji se nalazi u Gornjem Milanovcu.

Evropski pokret, GM Optimist, Stop ekocid u Srbiji, Permakultura Srbije, Ekološki medijski servis Srbije, Zelena patrola Srbije, Zelena lista Srbije, Andrej Kunkin, Miliša Nikolić i veliki broj savesnih i istaknutih pojedinaca su pokrenuli široku akciju za spasavanje viševekovnog hrasta u Savincu.

Hrast-zapis u selu Savinac, kraj Takova, opština Gornji Milanovac u Srbiji, našao se nasred trase auto-puta u izgradnji, na relaciji Beograd-Preljina. Hrast, obima osam metara sa krošnjom od 40 metara, zauzima površinu od četiri ara i spada među najveća i najstarija stabla u Srbiji.

Predstavnici Mesne zajednice Savinac su sprečavali radove na toj deonici, jer ugrožavaju autentičnost njihovog naselja. Tražili su pomeranje trase auto-puta koja, kako tvrde, prema projektnoj dokumentaciji ide pored škole koja je izgrađena 1889. godine, pa preko školskog terena i na samo 20 metara od školskog prozora. Mišljenja su da je ugrožena crkva gde su sahranjeni Mina, kćerka Vuka Karadžića, i preci kneginje Ljubice, a gde je i izvorište lekovite vode i hrast.

Neverica da će uopšte doći do izgradnje auto-puta ih je mnogo koštala jer, kako kažu, od 2006. slušaju tu priču. Takovo je simbol nastanka države Srbije, "pa ostaje pitanje kako je moguće da je iskazano toliko nemara u projektovanju ove deonice puta". Oni od nadležnih zahtevaju da po hitnom postupku preispitaju projekat ove deonice puta i učine sve kako bi se sprečile pogubne posledice nemara iskazanog ovim projektom po život i okolinu.

Kao zaključak, inicijatori peticije dodaju da su "mišljenja da priroda ne postoji da služi ljudima. Umesto toga, ljudi su deo prirode, jedna od mnogih vrsta. Modernizacija Srbije zahteva unapređenje infrastrukture, ali se ona može činiti jedino uz očuvanje prirodnog, kulturnog i istorijskog nasleđa. Ne prihvatamo da modernizacija bude izgovor za odsustvo stručnosti, savesnog poslovanja i visoke obzirnosti spram nasleđa, a u skladu sa najvišim svetskim standardima održivog razvoja. Hrast je bio simbolično mesto pod kojim je podignut Drugi srpski ustanak, pa se tako i ovoga puta pojavio kao simbol otpora ljudskoj nemarnosti. Hrast je pokretačka snaga za sve nas kojima je cilj da naša planeta bude mirnije, zdravije i pravednije mesto."

Peticiju za spas hrasta do sada je potpisalo 4.648 osoba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA