FAJON: Rešiti pravni položaj Jugoslovena!

Poslanica Evropskog parlamenta zatražila je od Slovenije da se konstruktivnim dijalogom reši položaj 210.000 pripadnika naroda nekadašnje SFRJ

  • 0

Tanja Fajon poslala je Ljubljani pismo u kom je tražila konstruktivan dijalog u rešavanju pravnog položaja oko 210.000 pripadnika naroda nekadašnje SFRJ.

U pismu upućenom nadležnim ministrima, kabinetu premijerke Alenke Bratušek, predsedniku parlamenta Janku Veberu i drugima ona je navela da je na nedavno održanom sastanku nacionalnih saveza kulturnih društava konstatovano da je Slovenija jedina država nastala na području bivše Jugoslavije koja nije regulisala pravni status tih grupa, zbog čega njihovi pripadnici ne mogu ostvariti svoja kolektivna prava.

- U drugim državama ustavom ili ustavnim zakonom pripadnici tih naroda imaju priznat status manjine i iz toga nastala prava - navodi poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon.

Ona je pozvala Vladu da "u duhu garantovanja ravnopravnosti, pravednosti i evropskog demokratskog razvoja uzme u obzir i grupe pripadnika naših nekada bratskih naroda", a mnogo bi se moglo uraditi već s povećanjem sredstava za kulturu i masovno obrazovanje na maternjem jeziku".

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA