Prodali mu preparat koji je umesto korova uništio ječam!

Poljoprivredniku Miloradu Krstivojeviću iz okolline Valjeva u poljoprivrednoj apoteci prodali herbicid "palas" da bi uništio divlju zob u usevu ječma

  • 3

Umesto da ubira prihode od ovogodišnje žetve, zemljoradnik iz valjevskog sela Popučke Milorad Krstivojević sabira gubitke.

Sav ovogodišnji rod ječma mu je uništen za samo nekoliko dana, jer su mu radnici jedne poljoprivredne apoteke u Valjevu preporučili i prodali herbicid "palas" da bi uništio divlju zob u usevu ječma, a umesto toga, "palas" je uništio i korov i ječam! Vlasnik apoteke ne priznaje štetu jer zemljoradnik, koji je redovna mušterija, nije sačuvao fiskalni račun. Zbog toga je Milorad Krstivojević rešio da presavije tabak i pravdu potraži na sudu.

Muke ovog zemljoradnika iz okoline Valjeva počele su kada je otišao u poljoprivrednu apoteku, gde je stalna mušterija, da kupi preparat protiv divlje zobi.

- Radnici te apoteke su mi preporučili preparat "palas" koji je tek ove godine registrovan. Rekli su mi da je preparat nov na našem tržištu i da je veoma efikasan. Kupio sam ga na njihov nagovor, iako se radi o skupljem preparatu koji košta 10.000 dinara. Ispoštovao sam sve savete koje su mu dali u vezi sa korišćenjem i pokazao se da je zaista efikasan tako što mi je uništeno sve, i divlju zob i ječam - priča ovaj ogorčeni zemljoradnik.

Kasnije je utvrđeno da herbicid "palas" kompanije BASF, koji se tek pojavio na tržištu, ne sme korsititi u ječmu, a zemljoradnik tvrdi da ga o tome prilikom kupovine nisu obavestili zaposleni u poljoprivrednoj apoteci.

- Kada sam primetio da usev ječma nakon tretiranja herbicidom ne napreduje, otišao sam ponovo u poljoprivrednu apoteku. Zaposleni su tek tada detaljno pogledali uputstvo o korišćenju u katalogu proizvođača. U tom uputstvu stoji da se "palas" koristi za suzbijanje uskolisnih i širokolisnih korova u pšenici i raži, uz napomenu se da se "palas" ne sme koristiti u ječmu i u tvrdoj durum pšenici - priča Krstivojević.

Poljoprivredna inspekcija, koja je izašla na teren, procenila je da je šteta na usevu ječma na površini od hektar i 40 ari stopostotna. Zbog toga se valjevski zemljoradnik obratio vlasniku poljoprivredne apoteke, čije sedište je u Mionici, dok je sporni preparat kupljen u prodajnom objektu u Valjevu.

- Nisam sačuvao fiskalni račun, a vlasnik apoteke mi zbog toga ne priznaje štetu, iako je lako utvrditi uvidom u dnevne izveštaje da je tog dana prodat sporni preparat. Ja nisam od njega tražio pare, meni treba ječam da bi prehranio stoku. Predložio sam mu da mu kad počne žetva nadoknadi štetu tako što će mi kupiti ječam bez koga sam ostao zbog njihovog nemara, ali nije pristao ni na to - kaže Krstivojević.

Pošto nije uspeo da se sa vlasnikom poljoprivredne apoteke dogovori o nadoknadi štete, ovaj zemljoradnik je rešio da pravdu potraži na sudu i već je angažovao advokata kako bi sudskim putem dobio ono što mu pripada. U apoteci samo kažu da Krstivojević nema fiskalni račun kojim može da dokaže da je baš tu kupio baš taj preparat. Domaćin kaže da je lako to utvrditi samo ako hoće da da dnevni izveštaj pazara. Ako ne uspe da se dogovori o nadoknadi štete, pravdu će tražiti na sudu.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srdjan

    28. jun 2013 | 12:05

    Fiskalni racun i nije bas neophodan zato sto bilo koji proizvod ima svoj maticni broj koji nastaje u trenutku proizvoda i sluzi za identifikaciju sve do potrosnje.Advokat ovog ostecenog coveka to mora da zna a za prodavca nisam siguran.

  • Mićko

    28. jun 2013 | 12:31

    što se ovakvih stvari tiče kupcu i nije potreban fiskalni račun da bi dokazao kupovinu, a to malo ljudi zna. Obavezda svakog prodavca je da čuva fiskalne račune od 2-5 god koje ostaju u kasi.

  • FEMMEFATAL

    28. jun 2013 | 11:54

    ETO VAM FITOMEDICINE,PAMETNI LJUDI!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA