PATRIJARH IRINEJ: Nemojmo se deliti, budimo jedinstveni!

Obraćajući se prisutnima u Gračanici, poglavar SPC je poručio Srbima na Kosovu da budu jedna velika “srpska pravoslavna partija“

  • 5

Patrijarh srpski Irinej služio je danas liturgiju u porti manastira Gračanica sa vladikama i ostalim sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve.

Obraćajući se prisutnima, patrijarh je rekao da se Srbi na Kosovu ne smeju deliti prema političkim partijama, već da ostanu jedinstveni kao jedna velika "srpska pravoslavna partija".

- Budimo jedinstveni, nemojmo se deliti, deoba nas je skupo koštala kroz čitavu našu istoriju. Ona četiri "S" ne nosimo slučajno, to je tragedija koja nas prati od Kosova polja do danas. Podeljen narod je narod bez snage i bez ičega vrednoga. Nemojmo se deliti ni na partije, niti bilo kakve druge podele, neka bude jedna jedinstvena narodna srpska pravoslavna partija. U tome je naša snaga i naša moć - kazao je patrijarh Irinej.

On je podsetio na rušenje srpskih svetinja i grobalja i pozvao na njihovu obnovu. Raseljene Srbe je pozvao da se vrate svojim domovima i pravoslavnim svetinjama.

- Uzeli su nam kuće i imanja, prigrabili za sebe, ali nam svetinje ne mogu uzeti, jer su one sila koja je ovaj narod držala i drži i danas. Dokle god je svetinja na Kosovu i Metohiji, dotle će biti okupljanja i života u njima i oko njih, pa se nadamo da se taj život proširi na celom Kosovu i Metohiji - rekao je patrijarh, dodajući da je Crkva sa narodom i da će ostati da "deli svaku sudbinu, i dobro i zlo, kao što je to činila kroz čitavu svoju istoriju".

Liturgiji je prisustvovalo nekoliko stotina vernika. Među prisutnima bili su i ministar Kulture Republike Srbije Bratislav Petković, predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, pojedini poslanici u Skupštini Srbije, Kosovskog okruga, gosti iz Republike Srpske, kao i šef Grčke kancelarije u Prištini Dimitris Muskopulos.

U Gračanicu je stigao i veliki broj ljudi iz centralne Srbije i iz Bosne i Hercegovine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar KM

    28. jun 2013 | 21:55

    Vrati patrijarsiju u Pec,lako je sedeti u Beogradu,i pricati svakojake gluposti.

  • Ludi Milojko

    28. jun 2013 | 16:25

    A ovaj sto se uvek slika iza njega, drugi Irinej, posvadjao srbe u australiji...

  • sanak

    29. jun 2013 | 03:00

    Slutim da komentar koji upravo poslah nece biti objavljen! Zasto? Pa, zato!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA