KNJIGA MRTVIH: Ovo su ljudi koji su umrli za našu otadžbinu! (FOTO)

U tri toma naveden popis vojnika i civila koji su od 1912. do 1918. godine stradali od neprijateljske vatre, mučenja, tifusa ili gladi. Među borcima ima i studenata filozofije i prava, učitelja i onih koji su nasilno odvedeni u bugarsku vojsku

  • 11

Predrag Mirković, novinar i publicista iz Rabrova, široj javnosti postao je poznat po monografiji "Svetinje Braničeva", svedočanstvu o gradnji, rušenju i obnavljanju svih 50 manastira na području braničevske eparhije. Međutim, Mirković je autor još jedne vredne knjige, "Srpski ratni pomenik", u kojoj je, sa koautorom Živislavom Antonijevićem, popisao preko 15.000 poginulih i umrlih u Braničevskom okrugu u periodu od 1912. do 1918. godine.

- Reč je o trotomnom izdanju, za koja su podaci prikupljani tokom pet godina iz brojnih izvora. Popisani su svi nastradali, među kojima je bilo najviše vojnika iz dva balkanska i jednog svetskog rata - kaže Mirković.

Vojnici su umirali ne samo od neprijateljske vatre, već i od tifusa, mučenja i batinjanja u zarobljeničkim logorima. Mnogi od njih poginuli su na Solunskom frontu, među kojima je i Danilo Danilović, učitelj iz Batuše. Na popisu je i student filozofije Dimitrije S. Stojanović (24) iz Požarevca, koji je umro od tifusa u vojnoj bilnici u Skoplju, gde je i sahranjen 1914. godine.

Među pokojnicima zavedena su i dvojica od 1.300 kaplara, Požarevljani Mihailo Z. Stojičević i student prava Vojislav Cucić, poginuli u borbama tokom Prvog svetskog rata.

Brojni su i vojnici Braničevskog okruga koji su ubijeni tokom bekstva iz bugarske vojske u koju su nasilno odvedeni. Između ostalih, prilikom bekstva Bugari su ubili i vojnike iz Kobilja: Stevana M. Predića, Marijana P. Petrovića i Stevana J. Stajića. Civili su najviše stradali od tifusa, pa je tako selo Trnjane izubilo 33 svoja žitelja, starosti od 10 do 68 godina, a selo Crljenac njih 29, od tri do 75 godina starosti.

- U pisanju "Srpskog ratnog pomenika», koju smo posvetili srpskom narodu, dragocenu pomoć pružio nam je i saradnik-istraživač Milan B. Simić iz Velikog Popovca. Knjigu je izdao manastir Rukumija, uz pomoć igumana Simeona i mati Atanasije – kaže Mirković.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djordje

    29. jun 2013 | 19:21

    Dobro je da se neko seti i njih oni su zasluzni sto se jos zovemo Srbija a ne samo sa se pise o Karleusi ,Ceci,Farmi....

  • Mici

    29. jun 2013 | 20:07

    Fali nam knjiga izda jni ka.

  • Милош

    29. jun 2013 | 20:45

    Јунаци, нека Вам је вечна слава!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA