ZBOG KRIZE: Na pomolu nova Jugoslavija - Jugosfera?

Da li je na pomolu novo udruživanje država bivše Jugoslavije i ko bi imao koristi od takvog projekta? Ako je ujedinjavanje balkanskih naroda dobro, zašto su SAD i EU razbile SFRJ

  • 24

Ozbiljna ekonomska kriza u Evropi i nove političke realnosti u regionu sve više podstiču ideju o novim integracijama država nastalih raspadom SFRJ. Tako se, dvadesetak godina od krvavog razlaza nekadašnje braće, sve češće pominje formiranje Jugosfere - neki to nazivaju i "balkanski Beneluks" - u čiji bi sastav ušle usitnjene i iscepkane članice bivše Jugoslavije.

Tvrdi se da ta ideja nije strana ni evropskim centrima moći, ali ni nekim regionalnim liderima. Analitičari i istoričari podsećaju da se odmah po raspadu Jugoslavije razmišljalo o fomiranju Evroslavije u kojoj bi se okupile balkanske države. Nakon 2000. godine kada je došlo do obnove odnosa u regionu, počelo je da se pominje formiranje Jugosfere. Iako u Briselu nerado govore o tome, svesni su da bi lakše i jeftinije izašli na kraj sa celim Balkanom ako bi bio ujedinjen.

Kome bi išla naruku obnova jugoslovenskog prostora, koji su ekonomski i politički razlozi za takav projekat? Ko bi od njega imao interes, šta bi on značio za balkanske narode, a pre svega za Srbiju?

Istoričari smatraju da takvo ujedinjenje suštinski znači obespravljivanje Srbije.

- Ovde se radi o političkom ukrupnjavanju regiona, koji je prvo usitnjen kako bi srpska nacija bila podeljena i obespravljena, a ovo "ujedinjavanje" treba da posluži da bude obespravljena i srpska država, koliko god mala ona bila - kaže za "Novosti" istoričar Čedomir Antić.

On ocenjuje da zamisao da bivša Jugoslavija bude u izvesnoj meri obnovljena predstavlja suštinski lošu nameru pojedinih nemačkih i britanskih političara i intelektualaca prema narodima Balkana.

- Ako je Jugoslavija bila dobra, zašto onda EU i SAD nisu pomogle njenu demokratizaciju i modernizaciju? Zašto su pomogle i ozvaničile njeno uništenje - pita Antić. - Stvaranje nezavisnih država na ovim prostorima podrazumeva uspostavu elementarne ravnopravnosti. Slovenija i Hrvatska su priznate kao nezavisne i unitarne, primljene u EU, pružena im je pomoć u obespravljivanju manjina, Makedonija i BiH su silom održane kao nezavisne države, Srbiji je oteto Kosovo, nametnuta AP Vojvodina i sada još, umesto da stupi u EU kao nezavisna država, treba da bude u nekakvoj zajednici sa Zagrebom. Reč je o cinizmu, licemerju, a možda i šovinizmu pojedinih evropskih političara.

(Telegraf.rs / Izvor: "Večernje novosti")

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    29. jun 2013 | 23:35

    Nisu pomogli zato sto bi smo bili najrazvijeniji i najaci. Ja sam zavto da se vrati kao pre

  • beast from the east

    30. jun 2013 | 08:28

    Da opet tlacite i unistavate ovaj narod, da opet gradote kule i gradove. Da vam opet unuci za 40 god sve sjebu. Ne treba praviti nikakve unije vise

  • Stipan

    30. jun 2013 | 09:06

    Ovo je najobicnija budalastina , iz perspektive Hrvata ! Njih 99% ne želi vise nikakva ujedinjenja sa Balkancima , dovoljno smo ko EU i NATO jaki da nam politički i vojno nitko ništa nemoze naturit , a nismo ni guske u magli da se krene za izdajicama ko proklete 1918 , prema tome ovo je izmisljeni članak takozvanih Jugomelankolicara ! ZDS !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA