BRUKA I SRAMOTA: Sudija dao 3 godine za pokušaj ubistva jer "vole da piju i da se biju, srpska posla"

Sud izrekao blagu kaznu optuženom "jer mu je to prvi pokušaj ubistva", uz opasku sudije "Vole da piju i onda se biju, srpska posla"

  • 9

Apelacioni sud potvrdio je presudu Višeg suda u Smederevu, kojom je Aleksandar Stokić (38) iz Lugavčine osuđen na tri godine zatvora, zbog pokušaja ubistva B. M. iz istog sela.

Za ovo krivično delo zakonom je predviđena kazna od pet do 15 godina zatvora, ali je petočlano veće smederevskog Višeg suda, na čelu sa sudijom Predragom Lukićem, odlučilo da izrekne kaznu ispod minimalne – tri godine zatvora.

Kao obrazloženje ovako blage kazne, navedeno je da je ovo prvi pokušaj ubistva optuženog, jer je do sada odgovarao samo za nasilničko ponašanje i nanošenje povreda?!

Izricanje presude sudija Lukić propratio je rečima "Vole da piju i onda se biju, srpska posla". Ovaj napad desio se 4. aprila prošle godine, nakon svađe ispred seoske prodavnice, gde su i optuženi i napadnuti konzumirali alkohol.

- Pošto su se njh dvojica tada posvađala i potukla, optuženi je otišao kući, kako bi uzeo kuhinjski nož. Zaputivši se u selo svojim biciklom, tragajući za B.M, susreo ga je putem i odmah nasrnuo na njega. Iako je napadnuti pokušao da se odbrani, hvatajući bicikl za governale, optuženi ga je nožem snažno ubo u predelu leve strane stomaka, nanevši mu tešku telesnu povredu opasnu po život. Do smrtnog ishoda nije došlo zbog brze i blagovremene medicinske intervencije, jer je iste noći operisan – navedeno je u optužnici smederevskog Višeg javnog tužilaštva.

Tokom operacije, povređenom je izvađena slezina, inače bi tokom noći preminuo. Na presudu smederevskog suda žalili su se i tužilac i branilac optuženog, ali je Apelacioni sud obe žalbe odbacio i potvrdio presudu.

- Prvostepeni sud pravilno je imao u vidu sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti na strani okrivljenog, te činjenicu da je nesumnjivo utvrđeno da postoji veliki doprinos samog oštećenog, što je došlo do celokupnog kritičnog događaja - navedeno je u odluci Apelacionog suda.

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BigFoot

    30. jun 2013 | 13:39

    Polako, dok ubije nekoliko pa malo povećajte.

  • cobi ns

    30. jun 2013 | 13:23

    Opšte ludilo,u Vojvodini se ide u zatvor za saobrać.prekršaje a u drugim delovima Srbije,za teška dela ovakve presude!!?Tako je i kod plaćanja raznih obaveza,struja,rtv,porezi,informatika-što je to tako???

  • Milojka

    30. jun 2013 | 13:40

    Smederevski sud je poznat po "stručnim" kadrovima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA